Potpredsjednik Vlade i ministar Butković otvorio novi laboratorij KONČARA

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, nazočio je obilježavanju 102. obljetnice poslovanja Grupe KONČAR i tom je prigodom pustio u rad novi Laboratorij za velike električne strojeve i pogone.
 
„Drago mi je da sam danas ovdje i da sam prisustvovao ovom zaista velikom događaju za tvrtku KONČAR, ne samo za nju nego i za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković te istaknuo kako je za uspostavu ovakvog visokotehnološkog kompleksa, odnosno laboratorija, potrebno bogato iskustvo, izrazito širok raspon znanja, vještina i multidisciplinarnosti te vrhunski kadar koji je sposoban upravljati svime navedenim. Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture nadalje je naglasio kako je realizacijom ovakvog projekta KONČAR još jednom potvrdio da posjeduje i kontinuirano razvija te usavršava sve ove čimbenike koji su od vitalnog značaja, kako za vlastiti poslovni razvoj, tako i za razvoj cjelokupne gospodarske konkurentnosti Republike Hrvatske.
 
Novi laboratorij je visokotehnološki kompleks kakvih ima svega nekoliko u svijetu i od danas je vitalni dio Laboratorijskog centra KONČAR – Instituta za elektrotehniku, kojeg čini devet međunarodno akreditiranih laboratorija osposobljenih za provođenje gotovo 700 metoda ispitivanja i umjeravanja. Izgradnja ovog jedinstvenog laboratorija započela je u srpnju 2021. godine, a investicija vrijedna 7 milijuna eura u potpunosti je financirana vlastitim sredstvima.
 
„Započeti investicijski ciklus iz 2022. nastavit će se i u ovoj godini, a temeljit će se na ulaganjima u novu opremu i strojeve. Stabilnosti i daljnjem rastu Grupe doprinijet će i dugoročna ulaganja u istraživanja i razvoj, što čini okosnicu ostvarenja profitabilnog poslovanja i kreiranja dodatnih vrijednosti“, istaknuo je mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA i dodao kako KONČAR u 2023. godini planira investirati više od 60 milijuna eura, a velik dio tog iznosa bit će usmjeren u razvoj ekološki prihvatljivih proizvoda iz područja elektroenergetike, razvoja opreme i komponenti za baterijske i hibridne vlakove te projekte iz područja digitalnih tehnologija.
 
Dodajmo kako će novi KONČAREV laboratorij zadovoljiti potrebe domaćeg elektroenergetskog sektora, ojačati suradnju sa znanstvenom zajednicom, omogućiti proširenje postojeće suradnje i strateškog povezivanja s partnerima na svjetskom tržištu te će dodatno pridonijeti povećanju globalne prepoznatljivosti KONČARA i Republike Hrvatske.

Vijesti iz medija