Dan pomorstva i unutarnje plovidbe obilježen u Zadru

Dan pomorstva i unutarnje plovidbe, koji Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tradicionalno organizira na blagdan sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i brodaraca, obilježen je u utorak, 6. prosinca 2022. godine u Zadru. 

Proslava Dana pomorstva i unutarnje plovidbe započela je polaganjem vijenaca u more u čast svim preminulim pomorcima i brodarcima koje je u more, s broda Lučke kapetanije Zadar, položio Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Nakon polaganja vijenaca u more, državni tajnik Bilaver u Kneževoj palači je dodijelio 24 stipendije učenicima i studentima pomorskih zvanja - 18 stipendija učenicima Pomorske škole Zadar te 6 stipendija studentima Odjela za pomorstvo Sveučilišta u Zadru. „Na pravom ste mjestu gdje imate priliku dobiti izvanredno obrazovanje i postati jedni od onih koje zovemo hrvatskim brendom, a to su hrvatski pomorci, visoko kvalificirani i prepoznati u svijetu“, izjavio je državni tajnik Bilaver te dodao kako je Hrvatska danas po broju certificiranih pomoraca časničkog kadra četvrta u Europskoj uniji, odmah iza velikih pomorskih zemalja, kao što su Grčka, Norveška i Poljska. Državni tajnik nadalje je u svom govoru istaknuo kako smo, iako mala, tradicionalno pomorska zemlja, a naši su pomorci oduvijek bili cijenjeni i priznati, u skladu sa međunarodno utvrđenim standardima, na  zahtjevnom svjetskom tržištu rada. „Veliku zaslugu u tome imaju pomorska učilištima koja vas za to časno zvanje osposobljavanju i podižu“, naglasio je državni tajnik za more i dodao kako Vlada Republike Hrvatske, na tragu politike i programa od 2006. godine, želi poticati upise u srednje škole i fakultete pomorskog usmjerenja i podizati kvalitetu stručnog pomorskog kadra.

Program proslave Dana pomorstva i unutarnje plovidbe nastavio se Konferencijom o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi koju je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. U pozdravnom govoru potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture istaknuo je kako se, kao i svake godine, održavaju Dani pomoraca i brodaraca na našoj jadranskoj obali, u jednoj od županija, naglasivši kako su Zadar i Zadarska županija jedni od predvodnika u ulaganju u pomorsku infrastrukturu. „Zadar je grad koji je uvijek bio, kao i Hrvatska, okrenut moru i naravno da su interesi ovdje i u ovoj županiji, i u cijeloj Hrvatskoj, itekako veliki kada govorimo o pomorstvu, razvoju pomorstva i svemu onome što Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Vlada Republike Hrvatske čini na tom planu“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković dodavši kako će se u sklopu današnje Konferencije održati i dva panela, a na jednom od njih govorit će se o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, temi koja je sad najaktualnija kada govorimo o pomorstvu. „To je zakon koji će Vlada Republike Hrvatske usvojiti do kraja ove godine i proslijediti u Hrvatski sabor“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture zahvalivši državnom tajniku Bilaveru, radnoj skupini, županima i svima onima koji su aktivno sudjelovali u pripremi kod donošenja toga vrlo važnog Zakona. Nadalje je dodao kako je cilj da se, na jedan transparentan način, sve postupke oko dodjele koncesija i koncesijskih odobrenja stavi na jedan drugačiji nivo i da se kontrola na samom pomorskom dobru i nadzor provode na još strožiji način te da se sankcioniraju svi oni koji budu zloupotrebljavali situaciju da koriste pomorsko dobro na nezakonit način.  

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković u svom se govoru osvrnuo i na veliki investicijski ciklus, vrijedan oko 2 milijarde kuna, u pomorsku, odnosno lučku infrastrukturu. „Nikad se nije ulagalo u lučice, u luke kao što to ulažemo danas i to najviše možemo zahvaliti europskim fondovima i nacionalnim sredstvima i, naravno, sredstvima županija, županijskih lučkih uprava koje udružujemo i onda realiziramo ove velike infrastrukturne projekte“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković istaknuvši projekt uređenja rive u Zadru kao jedan od najvećih pojedinačnih projekata u tom ciklusu.

Što se tiče statusa naših pomoraca, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture podsjetio je na izmjene Pomorskog zakonika od prije nekoliko godina te je istaknuo kako se, kad se govori o radnom statusu svih pomoraca, to unaprjeđuje iz godine u godinu. Posebno se osvrnuo na položaj lučkih kapetanija istaknuvši kako će se ići u poboljšanje njihovih statusa, kao i ljudi koji u njima rade. Na kraju svog govora potpredsjednik Vlade i ministar Butković dotaknuo se i brodarstva, segmenta na unutarnjim vodama koje je, kako kaže, nekako zapostavljeno kroz godine. „U samom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture išli smo s posebnom Upravom za unutarnju plovidbu“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar Butković  i dodao kako potencijal na rijekama koje ima Hrvatska i na unutarnjim vodama nije dovoljno iskorišten, tako da se gradi terminal u Osijeku, a i u Vukovaru su određene investicije.

Na Konferenciji se govorilo o aktualnim temama iz pomorstva i unutarnje plovidbe, a u okviru Konferencije održane su i dvije panel rasprave – jedna o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama i druga o novim tehnologijama u pomorstvu.

I ove će se godine u večernjim satima održati i Svečana akademija na kojoj će tradicionalno biti dodijeljene nagrade i priznanja svima koji su dali poseban doprinos u razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj i svijetu.

Pisane vijesti