Potpredsjednik Vlade i ministar Butković u obilasku Zračne luke Zadar i luke Gaženica

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom te državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josipom Bilaverom boravio je u utorak, 4. listopada u Zadarskoj županiji.

Posjet Županiji započeli su obilaskom Zračne luke Zadar gdje su predstavljeni njezini razvojni projekti financirani sredstvima Europske unije. Premijer Plenković tom je prilikom istaknuo važnost zadarske zračne luke za turizam Zadra i regije naglasivši kako Zadar postaje jedno od najvećih jadranskih prometnih središta. "Ovih 130 milijuna kuna ulaganja u zadnjih 6 godina govore o tome koliko smo posvećeni ulaganju u infrastrukturu Zračne luke Zadar.", izjavio je premijer Plenković ustvrdivši kako je za Zadar i Zadarsku županiju važna prometna intermodalnost - infrastruktura koja uključuje zračnu luku, trajektnu luku, kao i terminal Gaženicu i željeznicu.

Direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić predstavio je ovogodišnje rezultate zračne luke i najavio dva velika projekta - produljenje uzletno-sletne staze i elektrifikacija i ekologizacija prihvata i otpreme zrakoplova – istaknuvši kako će zadarska zračna luka postati prva zelena zračna luka koja će, s novim investicijama, smanjiti emisiju ugljičnih plinova za gotovo 50 posto. Istaknimo kako je zadarska zračna luka danas, prvi put u 54 godine dugoj povijesti, dočekala svog milijuntog putnika.

Nakon obilaska Zračne luke Zadar, premijer Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar Butković sa suradnicima su obišli radove u ribarskoj luci Gaženica. Za luku, u kojoj se može vezati 25 do 30 brodova, se čeka uporabna dozvola čime će se steći uvjeti za raspisivanje natječaja za koncesiju.

Dodajmo kako su, uz premijera Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića, ministra Fuchsa i državnog tajnika Bilavera, u obilasku Zračne luke Zadar i ribarske luke Gaženica, bili i župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

(FOTO: HINA)


Stranica