Nacionalna biciklistička konferencija 2022


Nacionalna biciklistička konferencija održat će se u sklopu projektaDANUBE CYCLE PLANS (DCP Projekt) – politike, planovi i promocija za veći broj ljudi koji bicikliraju u dunavskoj regiji“ s glavnim ciljem promicanja dugoročnog razvoja biciklističkog prometa u Republici Hrvatskoj.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture korisnik je projektnih sredstava i predstavnik Republike Hrvatske u Projektu, u kojem sudjeluje kao partner te ujedno organizator Nacionalne biciklističke konferencije, koja će se održati u Varaždinu, gradu bicikala u vremenu od 14. do 16. rujna, u gradskome Kinu Gaj. DCP Projekt financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), u okviru kojega se razmjenjuju najbolje prakse devet država članica, među koje spada i organizacija Konferencije, koja za cilj ima predstaviti rezultate DCP Projekta kroz prezentaciju „Nacionalnog plana razvoja biciklističkog prometa u Republici Hrvatskoj“.

Konferencija kao događaj od iznimnog značaja za razvoj biciklizma ujedno je idealna prigoda za uspostavljanje kontakata i suradnje među sudionicima, koji promovirajući bicikliranje doprinose povećanju svijesti relevantnih dionika za razvoj biciklizma, zajednički se zalažući u pogledu uklanjanja postojećih administrativnih i infrastrukturnih poteškoća na putu ka ostvarenju istog cilja, a to je uspostava biciklizma kao sastavnog dijela ekološki prihvatljivog prometnog sustava, u cijeloj dunavskoj regiji, odnosno, iz država članica Projekta: Austrije, Češke, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije te će okupiti ukupno 150 sudionika ispred ministarstava, lokalnih i regionalnih samouprava, akademske zajednice, nadležnih tijela državne uprave, povezanih institucija i organizacija te brojnih drugih dionika u području biciklizma i njegovog razvoja na institucionalnoj, infrastrukturnoj i zakonodavnoj razini.

U sklopu Programa Konferencije, koji će sudionicima ponuditi bogat izbor stručnih predavanja i prezentacija održat će se i tematske radionice vođenog turističkog razgledavanja grada Varaždina, kao i vođena vožnja e-biciklima po dijelovima Međunarodne biciklističke staze „Europska Amazona“ (Amazon of Europe Bike Trail) sa preko 1250 kilometara ukupne duljine, u području Sjeverne Hrvatske, gdje prati riječne krajolike Mure, Drave i Dunava, kako bi se na taj praktičan način sudionici mogli upoznati s prekrasnim i očuvanim prirodnim krajolikom Varaždinske županije.

Intencija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, nakon završetka DCP Projekta jest da se Nacionalna biciklistička konferencija nastavi organizirati jednom godišnje, kao idealan način promicanja dugoročnog razvoja biciklističkog prometa u Hrvatskoj, koji je uz ekonomsku i zdravstvenu komponentu predstavlja značajan doprinos uspostavi ekološki održivoga prometnog sustava, u cjelini.
 
Nacionalna biciklistička konferencija 2022 - PROGRAM (.pdf)

PRIJAVA
- interes za sudjelovanje na "Nacionalnoj biciklističkoj konferenciji 2022" možete iskazati putem e-adrese: tibor.lehotkai@mmpi.hr.