Praćenje koordinirane akcije „SIGURNA PLOVIDBA 2022“

Akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na Jadranu pod nazivom „Sigurna plovidba 2022“ održat će se u petak, 22. srpnja s početkom u 10.00 sati, na području svih lučkih kapetanija, a predviđeno trajanje akcije je do 18.00 sati.

Pozivamo vas da nam se pridružite u praćenju akcije u koju će biti uključena sva raspoloživa plovila i djelatnici svih lučkih kapetanija, sa pripadajućim lučkim ispostavama te Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS).

Akcijom se želi  upozoriti i informirati sve sudionike u pomorskome prometu te ih zaštiti od pomorskih nesreća u razdoblju pojačanog prometa tijekom turističke sezone, kada se bilježi i značajno povećanje prisutnosti domaćih i stranih plovila u Jadranu.

Poseban naglasak nadzornih aktivnosti bit će usmjeren na kontrolu nepropisne brzine plovidbe te glisiranja u nedozvoljenom morskom području, a nadzor će se provesti i nad iznajmljivanjem plovila, nesavjesnim plivačima i roniocima, putničkim brodovima za jednodnevne izlete i ostalim sudionicima pomorskog prometa.

Ispred Ministarstva akciju će pratiti državni tajnik za more i EU fondove Josip Bilaver te ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe kap. Siniša Orlić.

Mjesta ukrcaja novinara i snimateljskih ekipa koje žele pratiti akciju (ukrcavanje je od 10.00h):
  • Zadar – u luci Gaženica (državni tajnik Josip Bilaver),
  • Rijeka – ispred zgrade Kapetanije na Rivi Boduli - mjesto priveza m/b „Vid“ (ravnatelj Uprave Siniša Orlić),
  • LK Senj –  ispred zgrade Kapetanije, Obala kralja Zvonimira 12,
  • LK Šibenik – mulo Krke, brod „Šibenik“,
  • LK Split – ispred zgrade Kapetanije, Obala Lazareta 1,
  • LK Ploče – putnička obala luke Ploče, kod benzinske postaje INA (gdje su vezana plovila LK Ploče),
  • LK Dubrovnik – Sustjepan (ex. Mediator).

NAPOMENA
Mole se predstavnici medija zainteresirani za praćenje akcije da se za mjesto ukrcaja prijave putem e-maila press@mmpi.hr, najkasnije do četvrtka, 21. srpnja 2022. godine, do 14.00 sati.