Hrvatski sabor donio novi Zakon o elektroničkim komunikacijama

U petak, 1. srpnja 2022. godine Hrvatski sabor je, natpolovičnom većinom glasova svih zastupnika, donio novi Zakon o elektroničkim komunikacijama, kojim će se potaknuti daljnja ulaganja i omogućiti ubrzani razvoj elektroničkih komunikacijskih mreža te osigurati dostupnost mreža velikog kapaciteta, kao i 5G mreža za građane i gospodarstvo.

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 3. lipnja 2022. usvojila je i u hitni postupak u Sabor uputila Nacrt prijedloga Zakona o elektroničkim komunikacijama, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, kojim je u hrvatsko zakonodavstvo preuzeta Direktiva (EU) 2018/1972 o Europskom zakoniku elektroničkih komunikacija, a koja predstavlja sveobuhvatnu reformu regulatornog okvira Europske unije (EU) u području elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga.

Zakon stoga predstavlja zakonsku mjeru iz Programa Vlade za preuzimanje i provedbu pravne stečevine EU-a za ovu godinu, kao i indikator iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026., a uređuje pitanja poput obveza operatora koji do sada nisu bili predmet regulacije, a pružaju usluge putem interneta, bez vlastite mreže i infrastrukture, zatim uređuje postupak procjene sigurnosnog rizika proizvođača i dobavljača opreme za elektroničke komunikacijske mreže, te stvara zakonsku osnovu za prikupljanje i elektroničku razmjenu nužnih podataka o podnositeljima zahtjeva za sklapanje pretplatničkih ugovora, u svrhu procjene njihove platežne sposobnost, a u cilju smanjenja broja blokiranih dužnika i iznosa njihova duga na razini države.

Stupanjem na snagu ovoga Zakona očekuje se i daljnji razvoj tržišnog natjecanja, kako u području infrastrukture, tako i u području pružanja usluga.

Vijesti iz medija