Vlada RH: Nacrt konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Nacrt konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva.
 
Ovim se zakonskim rješenjem predlaže izmjena i dopuna postojećeg pravnog okvira za razvoj infrastrukture i korištenje alternativnih goriva u prometu s ciljem postizanja održivog tržišta i prometnog sustava sa što manjim negativnim učincima po okoliš i društvo.
 
Zakonom se tako uređuju mjesta punjenja motornih vozila kategorije L, mjesta opskrbe električnom energijom s kopna za plovila na unutarnjim vodnim putovima te mjesta za opskrbu ukapljenim prirodnim plinom za vodni promet, dok se u cilju kvalitetnijeg informiranja korisnika, kao i praćenja razvoja infrastrukture za alternativna goriva, određuje uspostava registra punionica za alternativna goriva i uvodi obveza iskazivanja informacija za usporedbu između odgovarajućih jediničnih cijena svih vrsta goriva.
 
Osim toga u nacionalno zakonodavstvo Republike Hrvatske prenose se odredbe pravne stečevine EU koju je RH kao članica dužna primjenjivati iz područja alternativnih goriva.
 
Dodajmo kako su razlike između rješenja koja se predlažu Konačnim prijedlogom zakona u odnosu na zakonska rješenja iz I. čitanja nomotehničke prirode i odnose se na planirano uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.
 
Za provedbu ovoga Zakona neće biti potrebno osigurati dodatna financijska sredstva u Državnom proračunu.

Vijesti iz medija