Ministar Butković u Mostaru: započinjemo projekt obnove postojećeg i izgradnju novog mosta Gunja - Brčko

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u utorak, 25. siječnja, u Mostaru gdje se sastao sa predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjedateljem Doma Naroda PS BiH Draganom Čovićem.

Nakon održanog sastanka ministar Butković je izjavio kako će tijekom ove godine Republika Hrvatska u suradnji s Bosnom i Hercegovinom započeti projekt obnove postojećeg te izgradnju novog mosta Gunja - Brčko, a također je najavio i izgradnju dviju prometnica na jugu, koje bi doprinijele boljoj povezanosti dvije susjedne države.
 
"U ovoj 2022. godini nas očekuje da će Hrvatske ceste s BiH krenuti u zajedničku obnovu toga mosta po načelu pola-pola. Vrijednost obnove toga mosta je 30 milijuna kuna. To je nešto što moramo najhitnije napraviti.", istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture.
 
Uz rekonstrukciju postojećeg mosta, preko kojeg je zbog dotrajalosti ograničen teretni promet, dogovorena je i izgradnja novog most, za koji je Hrvatska već definirala spojnu točku te se čeka definiranje planske dokumentacije od strane BiH.

Vrijednost projekta izgradnje mosta na Savi ministar Butković u ovom trenutnu nije mogao definirati, ali je rekao kako se most kod Gradište, također na rijeci Savi, nastavlja graditi te da bi radovi na ovom, 19,5 milijuna eura vrijednom projektu, trebali biti dovršeni 2023. godine. Ministar mora, prometa i infrastrukture također je napomenuo kako s hrvatske strane treba još izgraditi i pristupnu cestu.

Izgradnja dviju brzih cesta s kojima bi se Mostar, preko Imotskog i Zagvozda, povezao sa Splitom, odnosno Zavala kod Ravnoga na jugu BiH sa Slanim također je u zajedničkom interesu obje zemlje.

"Zadovoljan sam što se s bosanskohercegovačke strane kreće u gradnju te vrlo važne ceste, koja je jedan od vrlo važnih projekata koji nas očekuju.", kazao je Butković.

Hrvatski ministar zajedno je s Draganom Čovićem, nakon sastanka u Mostaru, posjetio i općinu Ravno gdje je obišao lokaciju prometnice u duljini od 13 kilometara koja bi Slano povezala s unutrašnjošću BiH preko mjesta Orahova dola.
 
(FOTO: M. SMAJKIĆ\Dnevni avaz)


Stranica