Ministar Butković na otvorenju nove crikveničke luke

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je u srijedu na otvorenju nove crikveničke luke, odnosno, svečanosti završetka projekta "Dogradnja luke otvorene za javni promet – luka Crikvenica".
 
Riječ je o projektu vrijednom gotovo 33 milijuna kuna, koji se većim dijelom, u iznosu od 27,9 milijuna kuna, financira EU sredstvima, a ujedno je jedan od prvih projekata koji je financiran iz europskih sredstava u okviru investicijskog ciklusa poznatog pod nazivom Renesansa na hrvatskoj obali.

Ministar Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo  završenim projektom i pojasnio kako je riječ o projektu koji je pridonio integriranosti hrvatskih otoka u širu prometnu mrežu. "Realizirani projekt Županijske lučke uprave Crikvenica primjer je dobrog ulaganja u infrastrukturu hrvatske obale. Mi smo okrenuti prema moru, živimo od mora i ovakvi projekti nisu važni samo za otočno povezivanje i zaštitu akvatorija, nego su lice i naličje svakog primorskog mjesta, tako i Crikvenice.", rekao je ministar Butković te pojasnio kako je Primorsko-goranska županija druga među županijama po povlačenju sredstava iz europskih fondova upravo za luke i rive. Name, na području Primorsko-goranske županije, uz Cres i Crikvenicu, završavaju se i radovi na Unijama i u Baškoj.

Ministar Butković naglasio je da će u veljači sljedeće godine biti dodijeljeno još sredstava za neke projekte u Primorsko-goranskoj županiji. Također, pojasnio je i kako će u sljedećoj financijskoj perspektivi, uz Nacionalni program oporavka, opet na raspolaganju biti nešto više od milijarde kuna za luke i rive. "To je prilika za sve da pripreme projekte, da se luke i rive još snažnije grade.", zaključio je ministar mora, prometa i infrastrukture.

Uz ministra mora, prometa i infrastrukture, te ravnatelja Županijske lučke uprave Marija Kružića, koja je nositelj ovog projekta, na svečanosti su sudjelovali i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina.

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina rekao je kako je riječ o jednoj od najvećih investicija u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije, a također istaknuo ga je kao primjer dobre zajedničke suradnje koja je ključna za daljnji razvoj otoka.

"Osim što je donio mnoge dobrobiti građanima Crikvenice i stanovnicima susjednog nam otoka Krka, projekt je promijenio vizuru crikveničke rivijere i samog grada nabolje.", rekao je ravnatelj Županijske lučke uprave i istaknuo kako će plodovi projekta biti vidljivi kroz daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma vrlo brzo.
 
Projekt "Dogradnja luke otvorene za javni promet – luka Crikvenica" s provedbom je započeo sredinom 2018. godine, a radovi su kompletno završeni, što znači da će novo pristanište za brodove na županijskoj brodskoj liniji Crikvenica-Šilo (otok Krk) biti u potpunosti spremno za sljedeću turističku sezonu. Podsjetimo, kroz projekt se, između ostalog, unaprijedila sigurnosna zaštita luke, izgradilo 130 metara sekundarnog lukobrana sa svrhom zaštite luke od valova, zatim dogradilo 50 metara gata "Male palade" u tlocrtnom, pravilnom "T" obliku zbog zaštite od valova u novoplaniranom akvatoriju luke te povećala dubina gaza u luci na -3,0 m.

Pisane vijesti