Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe 2021. - dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i tvrtkama u pomorstvu

U Novalji na otoku Pagu u ponedjeljak su, na sam dan proslave Sv. Nikole, održani Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe. Proslava dana zaštitnika svih pomoraca i brodaraca, koju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tradicionalno organizira svake godine, započela je polaganjem vijenaca u more u čast svim preminulim pomorcima i brodarcima.

Program je nastavljen u Kulturnom centru Gozdenica gdje je održana središnja Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi koju je, u ime ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, svečano otvorio državni tajnik Josip Bilaver. Na Konferenciji su predstavljeni prioriteti Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, kao i novog Operativnog programa 2021. – 2027., a upravo se iz tih izvora značajna sredstva planiraju uložiti u pomorske projekte te infrastrukturne projekte na riječnim plovnim putevima. U okviru konferencije održane su i dvije panel rasprave - prva na kojoj je bilo govora o reformi pomorstva kroz novi zakonodavni okvir te druga na kojoj se raspravljalo o položaju brodarstva u novim uvjetima.

U okviru Svečane akademije, koja je uslijedila odmah nakon Konferencije, dodijeljene su nagrade i priznanja osobama i institucijama koje su dale poseban doprinos razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Hrvatskoj. Ministarstvo se, kao i svake godine, prigodno zahvalilo i svojim djelatnicima koji su tijekom 2021. završili svoj radni odnos.

U nastavku je popis nagrađenih:

1. Priznanje za doprinos u unaprjeđenju pomorske znanosti i obrazovanja: Hrvatski hidrografski institut (nagradu preuzela ravnateljica Vinka Kolić) - ove godine proslavio je 30. godinu postojanja te čak 215 godina kontinuirane hidrografske službe. S ponosom možemo reći kako je Republika Hrvatska među rijetkim zemljama s takvim nasljeđem i tradicijom.
2. Priznanje za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva: Lučka uprava Rijeka (nagradu preuzeo ravnatelj Denis Vukorepa) – nagrada se dodijelila za uspješno završeni projekt "Zagrebačko pristanište".
3. Priznanje za traganje i spašavanje na moru: Posada broda Lučke kapetanije Šibenik (nagradu preuzela posada broda) – posadu broda "Šibenik" čine zapovjednik broda Saša Jurat, upravitelj stroja Mladen Radovčić te mornar Edi Brkić. Oni su u listopadu ove godine spasili 7 poljskih državljanina koji su se našli u olujnom nevremenu u blizini Kornata na iznajmljenoj brodici.
4. Priznanje za doprinos u promicanju pomorske službe: Zlatko Pisac (Lučka kapetanija Split) dvostruki je dobitnik. Naime, Zlatko Pisak je ove godine osvojio i prvo mjesto Malog svjetionika, temeljem nominacije korisnika – pomoraca koji su prepoznali njegov rad. Nagradom za poseban doprinos pomorskoj službi ovo Ministarstvo mu se željelo zahvaliti na nesebičnom trudu i radu u Lučkoj kapetaniji Split.
5. Priznanje pojedincu/ima koji su doprinijeli razvoju i ugledu pomorstva u zemlji i svijetu: Branko Berlan (ITF) - bivši pomorac i član Sindikata pomoraca Hrvatske već gotovo 10 godina kao ITF-ov zastupnik vrijedno zastupa interese svih pomoraca u Međunarodnoj pomorskoj organizaciji u Londonu. Branko Berlan poznati je i cijenjeni pomorac koji se kroz svoj rad zalaže za bolje uvjete rada za sve pomorce, a osobito za hrvatske pomorce.

Organizacijom Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za cilj ima okupiti ključne dionike i raspraviti aktualnosti u pomorstvu i unutarnjoj plovidbi te iskazati vrijednost koju oni imaju za hrvatsko društvo i gospodarstvo. Odabirom Novalje kao mjesta održavanja željelo se staviti naglasak na važnost hrvatskih otoka te potaknuti prometnu povezanost i gospodarstvo i u nadolazećim zimskim mjesecima.

Pisane vijesti