Obavijest o pomorskim nezgodama i akcijama

Dana 8. listopada od 18.20 do 00.17 sati trajala je akcija spašavanja sedmero državljana Poljske s katamarana Valeria, koji su imali problem s motorom. Pozicija katamarana je bila 10-ak nautičkih milja južno od Piškere (ispod Kornata). Uslijed jake bure nošeni su prema otvorenom moru. U akciju spašavanja isplovio je SAR brod "Šibenik" koji je pronašao katamaran Valeria oko 21.00 sat. Budući da komercijalne službe nisu htjele isploviti i obaviti tegljenje zbog jake bure, m/b "Šibenik" je oteglio katamaran do marine Piškera.
 
Dana 9. listopada u19.49 sati Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru - MRCC Rijeka prenijela je LK Zadar informaciju o nasukanju brodice na lokaciji u blizini otoka Vrtlac. Na nasukanoj jedrilici nalazile su se dvije osobe te su ih jaki udari bure razbijali od stijene otoka, zbog čega su trebali hitnu evakuaciju s jedrilice. Posadi jedrilice je dana uputa da odjenu prsluke za spašavanje te da ostanu na jedrilici, ukoliko je moguće, do dolaska brodice RH 10 ZD. U 20.20 sati brodica LK Zadar isplovljava iz luke Gaženica. Obzirom na konfiguraciju obale na mjestu nasukanja (plitko dno) moglo se pretpostaviti da brodica RH 10 ZD neće moći prići unesrećenima te je pozvan ribarski brod "CORDIS I" (r/b "CORDIS I" u trenutku kretanja prema unesrećenima bio je najbliži brod) da se uključi u akciju spašavanja koji je također krenuo prema otoku Vrtlac. Također, obzirom na manjak informacija o stanju unesrećenih zbog nastale panike, liječnik s obližnjeg otoka Molata je stavljen u pripravnost. U 21.05 sati brodica RH 10 ZD je stigla na mjesto nasukanja, ali se zbog jake bure i plićine nije mogla približiti nasukanoj jedrilici pa je ribarski brod "CORDIS I" krenuo u izvlačenje unesrećenih pomoću pomoćne brodice ribarskog broda. U 21.25 sati posada pomoćne brodice ribarskog broda uspješno je prekrcala unesrećene te ih je potom uspješno prebacila na brodicu RH 10 ZD,koja je nastavila prema luci Gaženica. Po dolasku u luku, zbog proživljenog šoka članice posade, organiziran je prihvat HMS u luci Gaženica. O svemu je obaviještena charter kompanija. Okolnosti ove nesreće će biti utvrđene od strane LK Zadar.
 
Tijekom jučerašnjeg dana u 17.30 sati Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru - MRCC Rijeka zaprimila je poziv od MRCC Roma koji prenosi informaciju kako imaju nalog od talijanskog Tele Medical Assistance Service (TMAS) za medicinsku evakuaciju osobe s kruzera "Costa Luminosa". Obzirom da je kruzer u hrvatskom SAR području (cca. u visini otočića Jabuka), a najbliža luka je Split, o svemu je obaviještena Lučka kapetanija Split. Djelatnici LK Split su u dogovoru sa HMP Split  ukrcali medicinske djelatnike s potrebnom opremom te su s brodom "Pojišan" u 18.40 sati isplovili prema "Costa Luminosa". Radilo se o njemačkom državljaninu, rođ. 1944., koji je imao respiratornih problema (nije bilo vezano uz COVID) te je trebao pomoć pri disanju (kisik ili respirator), budući da je pacijent gubio svijest. U 19.30 sati djelatnici LK Split su obavili prihvat pacijenta, a u 19.40 sati su uplovili u Luku Split. U 19.50 sati pacijent je prebačen u vozilo hitne medicinske pomoći koje se uputilo prema Kliničkoj bolnici Split.

Pisane vijesti