Ministar Butković na sastanku s riječkim gradonačelnikom o cestovnim i željezničkim projektima

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je danas u gradu Rijeci na sastanku s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem na temu realizacije projekata prometne infrastrukture na području grada i okolice.
 
Na sastanku je istaknuta kvalitetna suradnja koju resorno Ministarstvo ima s riječkom gradskom upravom po pitanju realizacije cestovnih i željezničkih projekata.
 
"Svi veliki infrastrukturni projekti u Rijeci i Županiji dobro napreduju. Završetkom ceste DC404 i DC403 zatvaramo riječki prometni prsten kada je riječ o cestovnoj infrastrukturi, dok s izgradnjom potpuno nove dvokolosječne pruge kroz grad, projektom vrijednim 330 milijuna eura, za koji sljedeće godine raspisujemo natječaj, rješavamo pitanje željezničkog prometa. Zahvaljujući ovim projektima Rijeka će biti jedan od rijetkih gradova koji će i cestovno i željeznički riješiti sve svoje probleme", naglasio je.
 
Ministar se osvrnuo i na projekte koje provodi Lučka uprava Rijeka, poput radova na kontejnerskim terminalima Brajdica i Zagrebačka obala. "Riječ je o projektima vrijednim oko 60 milijuna eura, za koje će do kraja godine biti ishodovane uporabne dozvole, dok će se Ugovor s odabranim koncesionarom na Zagrebačkoj obali potpisati početkom studenog. Ovim ulaganjima mi težimo prijeći milijun kontejnerskih jedinica kroz nekoliko godina, a kako bi Rijeka postala najjača luka u ovom dijelu Jadrana", istaknuo je ministar Butković.

Na sastanku je bilo riječi i o Porto Barošu, luci nautičkog turizma za koju je odlukom Vlade dodijeljena koncesija. Razgovaralo se i o drugim projektima na riječkom području kao što je izgradnja novog riječkog autobusnog kolodvora ili uređenje te izgradnja nekoliko prometnih čvorova i rotora. Tom je prigodom gradonačelnik Rijeke Marko Filipović potvrdio kvalitetnu suradnju koju Grad Rijeka ima s resornim Ministarstvom i Vladom ocijenivši da je riječ o projektima koji mijenjaju lice grada.

Nakon sastanka u riječkoj gradskoj upravi ministar Butković je obišao s gradonačelnikom Filipovićem projekt izgradnje državne ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka. Riječ je o potpuno novoj cestovnoj poveznici kojom će se uspostaviti nova, direktna veza između čvora Škurinje i kontejnerskog terminala Zagrebačka obala. Za projekt je osigurano bespovratno sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj. "Radovi na projektu napreduju jako dobro. Probijanje tunela očekuje se najkasnije u ožujku iduće godine, a završetak svih radova tijekom ljeta 2023. godine", istaknuo je nakon obilaska ministar Butković.

Najave