Svečano otvoren most Svilaj

Svečano je otvoren za sav promet novoizgrađeni međudržavni most Svilaj preko rijeke Save, a na prigodnoj svečanosti koja se u četvrtak, 30. rujna 2021. godine održala na bosansko-hercegovačkom graničnom prijelazu Donji Svilaj sudjelovali su predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković te predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija.
 
Vrijednost radova na 660 metara dugom te 29 metara širokom mostu Svilaj iznosi 171,8 milijuna kuna, a riječ je o zajedničkoj investiciji Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kojoj udio RH iznosi 85,9 milijuna kuna, od čega je 58 posto iznosa sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).
 
"Simbolika cijelog ovog projekta jest povezivanje i izgradnja mostova između ljudi, naroda, zemalja i kultura, što je toliko značajno za našu zajedničku budućnost", istaknula je u svom obraćanju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te dodala kako je od sredstava koja je Europska unija uložila u izgradnju mosta još važnija simbolika koju sam most predstavlja.

"Otvaramo još jedan most koji nas spaja, još jednu poveznicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i poveznicu između Europske unije i Bosne i Hercegovine", poručio je povodom otvaranja mosta predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković dodavši kako je i ovaj most simbol zajedništva i vrijednosti koje nas povezuju. "Jačanjem infrastrukturnoga povezivanja, povezujemo naše narode, povezujemo naša gospodarstva, međusobna ulaganja i razmjenu", naglasio je premijer Plenković, najavivši kako će već iduće godine biti završen i drugi cestovni most na rijeci Savi, onaj kod Gradiške.
 
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija istaknuo je kako je most Svilaj izuzetno važan investicijski projekt i zajednički uspjeh dviju zemalja i Europske unije u koji je ugrađena ogromna želja za povezivanjem građana Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske s obje strane rijeke Save. "Ovaj će most za naše građane biti mnogo više od jednog građevinskog objekta. Bit će to jedan od najsnažnijih simbola povezanosti i zajedništva naših država, smanjit će distancu među ljudima i predstavljat će instrument međuljudske, trgovinske, privredne i turističke povezanosti", poručio je.
 
Most Svilaj sastavni je dio međunarodnog paneuropskog cestovnog koridora 5C – Budimpešta - Beli Manastir – Osijek – Sarajevo – Ploče koji Srednju Europu povezuje s hrvatskim Jadranom, a njegovim otvaranjem nadomješta se nedostajuća veza na spoju mreža autocesta Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
 
Riječ je o investiciji koja je realizirana kroz međudržavni sporazum sklopljen između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH, kao zajednički projekt Hrvatskih autocesta i Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine. Radovi na izgradnji mosta započeli su u rujnu 2016. godine, pri čemu je Hrvatska svoj dio građevinskih radova završila tijekom prošle godine.
 
(FOTO: HINA)


Stranica