Ministar Butković na otvaranju novih poddionica zaprešićke gradske obilaznice

U Zaprešiću su danas svečano otvorene novoizgrađene poddionice južne gradske obilaznice. Cestu su za promet zajedno otvorili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić te gradonačelnik Grada Zaprešića, Željko Turk.

Poddionice su duge oko 800 metara, a izgrađene su u sklopu projekta izmještanja državne ceste D225. Vrijednost otvorenih poddionica iznosi 50 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost svih do sada izmještenih, odnosno izgrađenih dionica DC225 gotovo 120 milijuna kuna bez PDV-a.

"Poddionice će pridonijeti daljnjem smanjenju prometnih gužvi i rasterećenju prometa na području Zaprešića i okolice. Inače, u promet je do sada pušteno oko 2,5 km obilaznice, a da projekt gradske obilaznice ide dalje potvrđuje i priprema raspisivanja natječaja za novih 900 metara prometnice, u pravcu Prigorja Brdovečkog", istaknuo je povodom otvaranja ministar Butković.
 
Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić ukazao je na zahtjevnost realiziranog projekta sa čijom se izgradnjom započelo još krajem 2018. godine, a u sklopu kojeg je osim ceste izgrađen lift, pješački pothodnik, nadvožnjak te postavljeni zaštitni zidovi od buke.
 
Zadovoljstvo novom obilaznicom izrazio je i gradonačelnik Zaprešića, Željko Turk istaknuvši kako je to još jedan korak dalje po pitanju rješavanja prometnih gužvi na području grada i okolice.
 
Naime, izgradnjom nove gradske obilaznice središnji dio Zaprešića rasteretit će se gustog cestovnog prometa koji svakodnevno prolazi središtem grada na putu od Zagreba prema Republici Sloveniji i obrnuto, a osigurat će se i bolja prometna povezanost zapadnog dijela Zagrebačke županije sa Gradom Zagrebom.
 
Dodajmo kako je ministar Butković sudjelovao i na potpisivanju Sporazuma o izradi Studije izvedivosti s analizom troškova i koristi za izgradnju prometnice "Bestovje – most na Savi (Podsused) – Zaprešić". Potpisivanjem ovog Sporazuma steći će se uvjeti za realizaciju dugoočekivanog infrastrukturnog projekta kojim će se prometno povezati područja Zaprešića, Svete Nedelje i Samobora.
 
Projekt uključuje izgradnju potpuno nove županijske prometnice koja će se nadovezati na buduću istočnu obilaznicu grada Zaprešića, a čija će duljina iznositi oko 7700 metara. Pored novog mosta preko rijeke Save, projekt uključuje i denivelaciju prijelaza preko željezničke pruge te izgradnju vijadukta prema Bestovju. Cesta će se graditi sredstvima iz europskih fondova, a realizacijom projekta stvorit će se uvjeti za otvaranjem novih poslovnih zona u Zaprešiću i okolici.


Najave