Ministar Butković u posjetu otoku Lošinju

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković boravio je danas na otoku Lošinju gdje je obišao radove na rekonstrukciji dionice državne ceste Osor – Nerezine.

Radove na rekonstrukciji prometnice ministar Butković obišao je s gradonačelnicom Malog Lošinja, Anom Kučić, voditeljicom ispostave Hrvatskih cesta u Rijeci, Silvanom Sorić i saborskim zastupnikom Garijem Cappellijem.

Podsjetimo, riječ je o najvažnijoj otočnoj prometnici na kojoj su u tijeku radovi vrijedni 46,6 milijuna kuna. Radovi se izvode na ukupno 2,5 kilometara ceste. U rekonstrukciju prometnice Hrvatske ceste ulažu 25 milijuna kuna, Komunalno društvo Vodoopskrba i odvodnja Cres – Lošinj dodatnih 11 milijuna kuna, Grad Mali Lošinj u javnu rasvjetu ulaže 830 tisuća kuna, dok HEP u elektroenergetske radove investira 445 tisuća kuna.

Završetkom radova na dionici ukupna širina prometnice više će se nego udvostručiti, sa pet na dvanaest metara. Osim toga, izgradit će se i pješačke te biciklističke staze. Sukladno planovima radovi na cesti trebali bi biti završeni do početka turističke sezone 2022. godine.

''Završetkom radova na ovoj dionici završava se rekonstrukcija državne ceste DC100 na otoku Lošinju. Preostaje nam još rekonstrukcija ceste na sjevernom dijelu otoka Cresa, kod Porozine, u duljini od šest kilometara'', istaknuo je ministar Butković te dodao kako je tijekom prošlog tjedna donesena i odluka o prekategorizaciji nastavka ceste preko grada Lošinja u državnu, tako da će se i taj dio uskoro rekonstruirati.

Nakon obilaska radova ministar se u Malom Lošinju sastao s predstavnicima mjesnog odbora otoka Ilovika, koji su izrazili nezadovoljstvo predloženim rješenjima povezivanja njihova otoka s Lošinjem tijekom sljedeće dvije godine koliko bi trebali trajati radovi na rekonstrukciji luke Mrtvaška. Za vrijeme trajanja radova brodska linija bi Ilovik trebala povezivati s Lošinjem preko luka u Malom ili Velom Lošinju, čime bi se putovanje višestruko odužilo i uzrokovalo kašnjenja djece na nastavu u Malom Lošinju te onemogućilo dolaske učiteljice u područnu školu Ilovik.

Ministar Butković je, nakon sastanka sa stanovnicima Ilovika, izjavio kako je postignut dogovor kojim će se, za vrijeme trajanja radova, omogućiti pristajanje brodova s otoka u luci Mrtvaška, ali da će o detaljima postignutog rješenja svi biti naknadno i pravovremeno obaviješteni.Podsjetimo, kako je izgradnja, odnosno rekonstrukcija luke Mrtvaška jedan od najvećih projekata ulaganja u luke na Jadranu, u koji se ulaže 81 milijun kuna, od čega je 85 posto osigurano iz bespovratnih europskih sredstava, a 15 posto iz Državnog proračuna.


Najave