Ministar Butković na svečanosti povodom početka radova na probijanju druge cijevi tunela Učka

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković boravit će u Istri gdje će sudjelovati na svečanosti povodom početka radova izgradnje druge cijevi tunela Učka.

Svečanost povodom početka radova izgradnje održat će se u četvrtak, 17. prosinca, s početkom u 14.00 sati (Istarska strana tunela Učka).

Nakon što je u listopadu ove godine Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o izmjenama i dopunama Ugovora o koncesiji s Bina Istrom, stekli su se uvjeti za početak izgradnje druge cijevi tunela Učka odnosno tzv. Pod-faze 2B2-1.

Radovi na Pod-fazi 2B2-1 obuhvaćaju izgradnju drugog kolničkog traka od čvora Vranja do Tunela Učka/Portala Kvarner, dionice duge 8 km na sjeveroistočnoj strani autoceste, koja uključuje izgradnju 5,6 km dugačke druge cijevi tunela Učka s opremom i poprečnim vezama s postojećom tunelskom cijevi te izgradnju novog odmorišta na kvarnerskoj strani tunela Učka. Također, radovi će uključivati izgradnju novog čvora Vranja, izgradnju novog podvožnjaka, izgradnju dva nova nadvožnjaka, izgradnju prometne poveznice iznad portala obje cijevi tunela Učka na istarskoj strani, izgradnju tri nova cestarinska prolaza te izgradnju nove zgrade za vatrogasnu postrojbu na postojećoj platformi s istarske strane tunela Učka.

Vrijednost investicije Pod-faze 2B2-1, koja se najvećim dijelom odnosi na gradnju druge cijevi tunela Učka, iznosi oko 1,5 milijardi kuna, a završetak svih radova se očekuje do sredine 2024. godine.
 
Izjave za novinare predviđene su nakon završetka svečanosti.