Državni tajnik Bilaver sudjelovao na neformalnoj videokonferenciji ministara prometa

U četvrtak, 29. listopada 2020. godine, u okviru njemačkog predsjedanja Vijećem Europske unije, održana je Neformalna videokonferencija ministara prometa. Sastankom je predsjedao njemački ministar prometa, Andreas Scheuer, a Republiku Hrvatsku je predstavljao državni tajnik, Josip Bilaver. Osim država članica Europske unije, na sastanku su sudjelovale i članice EFTA-e – Norveška, Island i Švicarska.

Konferencija je održana na temu Oblikovanje mobilnosti budućnosti pomoću digitalizacije – održivo, sigurno i učinkovito, a navedenu temu prati i dokument Passau deklaracija koji su potpisali svi sudionici videokonferencije.

Uvodno izlaganje imala je povjerenica Europske komisije za promet, Adina Vălean, u kojem je istaknula kako po pitanju digitalizacije u prometu nije ispunjen puni potencijal te da je proces digitalne transformacije tek započeo. Naglasila je važnost uporabe digitalnih alata, prebacivanja na elektroničke dokumente, promicanja multimodalnosti  i jedinstvenih karata u putničkom prijevozu te ulaganja u razvoj umjetne inteligencije i 5G mreže.

Državni tajnik Josip Bilaver zahvalio je njemačkom predsjedništvu na inicijativi te iskazao punu podršku Passau deklaraciji. Zatim je istaknuo primjere dobre prakse u Republici Hrvatskoj po pitanju digitalizacije u prometu: ''Hrvatsko jedinstveno pomorsko sučelje prepoznato je kao jedan od najharmoniziranijih i najopsežnijih na razini EU-a, kao što je navedeno u recenziji Komisije iz 2017. godine. Razina digitalizacije nadilazi ono što zahtijeva zakonodavstvo EU-a, a sva mjerodavna tijela državne uprave i dionici su u potpunosti uključeni. U svjetlu nadolazeće integracije svih nacionalnih jedinstvenih pomorskih sučelja EU-a, Hrvatska je voljna podijeliti svoje znanje o inovativnim pomorskim rješenjima. U području unutarnje plovidbe, riječni informacijski servisi (RIS) neprestano se nadograđuju. Ovaj sustav omogućuje dostupnost svih podataka u unutarnjoj plovidbi u stvarnom vremenu, uključujući navigacijske podatke i prometne informacije.''

Republika Hrvatska podržala je i uspostavu Europskog prostora za podatke o mobilnosti, za koji smatramo da bi trebao pridonijeti kvaliteti života te da bi se trebao temeljiti na pristupu kojem su ljudi najvažniji.

Ministar Scheuer je završno zahvalio svim sudionicima na konstruktivnoj raspravi te izrazio zadovoljstvo time što sve države članice imaju isto stajalište o ključnim temama, a posebno je izrazio zadovoljstvo iz razloga što su svi sudionici sastanka dali punu podršku Passau deklaraciji.

Vijesti iz medija