Europska komisija dala 'zeleno svijetlo' za produljenje koncesijskog ugovora s Bina Istrom i gradnju druge cijevi tunela Učka

Europska komisija, odnosno, Glavna uprava za tržišno natjecanje (DG Competition) danas je izvijestila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kako je, prema pravilima EU o državnim potporama, odobreno produljenje koncesijskog ugovora s tvrtkom Bina Istra d.d., čime su stvoreni preduvjeti za početak gradnje druge cijevi tunela Učka.

Ovom odlukom će se koncesionaru, tvrtki Bina Istra d.d. omogućiti investicija vrijedna 197 milijuna eura i produljenje Ugovora o koncesiji za dodatnih pet godina. Ovo ulaganje najvećim dijelom odnosit će se na izgradnju druge cijevi tunela Učka, u dužini od 5,63 km, što je dugoočekivani projekt čija je izgradnja potrebna i za ispunjavanje minimalnih sigurnosnih zahtjeva na pripadajućem dijelu 'ipsilona'. Na ovoj dionici će se izgraditi nekoliko novih vijadukata, podvožnjaka i nadvožnjaka, a obnovit će se i odmorište 'Kvarner'.

Podsjetimo, Hrvatska je u lipnju 2020. godine, nakon postupka pred-notifikacije, službeno obavijestila Komisiju o namjeri produljenja ugovora o koncesiji, a sve u svrhu omogućavanja financiranja nastavka izgradnje 'pod-faze 2B2-1', koja se sastoji od izgradnje drugog kolničkog traka na dionici od čvora Vranja do tunela Učka i koja uključuje izgradnju druge cijevi tunela. Komisija je ispitala navedenu mjeru u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, za usluge od općeg gospodarskog interesa, sukladno pravilima o javnoj nabavi, posebno temeljem Direktive EU-a o dodjeli koncesijskih ugovora.

Komisija je ovom odlukom utvrdila kako su ispunjeni svi potrebni preduvjeti te će ova odluka pozitivno utjecati na rast i investicijska ulaganja, bez nepotrebnog narušavanja konkurencije među državama članicama, u skladu s pravilima o državnim potporama, kao i pravilima o javnoj nabavi.

Najave