EK odobrila 119, 3 milijuna eura za obnovu voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima

Europska komisija odobrila je danas sufinanciranje projekta obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza sa 21 novim elektro-motornim vlakom u iznosu od 119,3 milijuna eura.

HŽ Putnički prijevoz ovim će Projektom modernizirati svoj vozni park s 21 novim elektro-motornim vlakom (11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih) koji će putnicima pružiti veću udobnost, smanjiti vrijeme putovanja, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz te na taj način poboljšati konkurentnost pruženih putničkih usluga. Ovaj Projekt predstavlja nastavak rada HŽPP-a na rješavanju problema visoke starosti voznog parka.

Cilj ovog Projekta je poboljšanje regionalne povezanosti i mobilnosti radi boljeg pristupa tržištu rada i uslugama u većim gradskim centrima. Osim toga, Projekt je usmjeren i na osiguranje učinkovitijeg i konkurentnijeg željezničkog putničkog prijevoza, koji će doprinijeti održivosti prometnog sustava u Republici Hrvatskoj.

Nakon ovog odobrenja slijedi potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i tvrtke HŽPP-a kao korisnika ovog projekta.

Projekt je također dio velikog investicijskog ulaganja u revitalizaciju željeznica, koje provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, u suradnji s državnim društvima iz sustava Hrvatskih željeznica. Očekuje se kako će do 2030. godine u željeznički sektor biti uloženo ukupno 3,5 milijarde eura, koje se najvećim dijelom osiguravaju iz EU fondova.Vijesti iz medija