Svečano potpisana Izjava o namjeri jačanja gospodarske suradnje i prometnih veza između pograničnih područja Republike Hrvatske i Mađarske

Svečano potpisivanje Izjave o namjeri između Republike Hrvatske i Mađarske vezano uz jačanje gospodarske suradnje i s time povezanih prometnih veza između pograničnih područja Republike Hrvatske i Mađarske održano je danas u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu.

Ispred Republike Hrvatske Izjavu je potpisao ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, a u ime Mađarske, ministar vanjskih poslova i trgovine, Péter Szijjártó. Na svečanosti su sudjelovali  državni tajnik za infrastrukturu, Tomislav Mihotić, pomoćnik ministra, Alen Gospočić, zamjenik državnog tajnika za razvoj europskih odnosa, Ferenc Kumin, zamjenik državnog tajnika za sigurnosnu politiku, István Balogh i njegova ekselencija József Magyar, veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj.

Suradnja ostvarena potpisivanjem ove Izjave podrazumijeva pripremu prekograničnih projekata (uključujući nove prometnice), potvrdu namjere o nastavku s pripremama i provedbom infrastrukturnih projekata, suradnju u projektima razvoja europskih prometnih koridora te zajedničko određivanje financijskih sredstava za provedbu projekata izgradnje mostova.

„Hrvatska i Mađarska imaju dobru povezanost, međutim nužno je izgraditi preostale dionice autocesta, i to u Mađarskoj autocestu M6 na dionici Bóly -Ivándárda (granica s RH), a s hrvatske strane je potrebno dovršiti izgradnju koridora 5c.“, istaknuo je ministar Butković te naglasio kako je, osim cestovnog povezivanja, za obje države izuzetno važno i željezničko povezivanje koje će se još više unaprijediti modernizacijom i izgradnjom dionice Križevci – Koprivnica – mađarska granica.

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine, Péter Szijjártó podsjetio je na sve bolju međusobnu trgovinsku razmjenu kao i na brojne mađarske turiste koji iz godine u godinu posjećuju Republiku Hrvatsku. Naglasio je važnost završetka radova na izgradnji autoceste M6 do mađarsko-hrvatske granice, uređenja malih pograničnih prijelaza te izgradnju mosta na rijeci Muri kod Kotoribe.

„Jako bitnim smatramo razvoj željezničke povezanosti te bismo željeli ostvariti jednu konkurentnu željezničku liniju između Budimpešte i Osijeka, a ako uz to ostvarimo izgradnju autocesta i mostova napravit ćemo jedan golemi korak u povezanosti naših dviju država.“, naglasio je  ministar Szijjártó te dodao kako se nada brzom ostvarivanju svih ovih projekata.

Istaknimo kako su današnjim potpisivanjem Izjave Republika Hrvatska i Mađarska potvrdile snažne prijateljske odnose  i dale svoj doprinos daljnjem osnaživanju međusobnih veza u cilju pomaganja i jačanja gospodarskog i prometnog razvoja te povezivanja pograničnih područja između dviju država.

Vijesti iz medija