Delegacija Republike Albanije boravila u radnom posjetu Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture

Državni tajnik za infrastrukturu, Tomislav Mihotić predvodio je Hrvatsku delegaciju u sastavu kap. Siniše Orlića, pomoćnika ministra ispred Uprave sigurnosti plovidbe i načelnika, Damira Šoštarića  ispred Uprave za fondove EU i strateško planiranje resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, tijekom bilateralnoga radnog susreta sa Albanskom delegacijom, koju je predvodila zamjenica ministra gospodarstva i financija, Belinda Ikonomi u pratnji predsjednice Zajednice komora gospodarstva i industrije, Ines Mucostepa, savjetnicama ministra, Majlindom Demko i Eraldom Shtylla te u nazočnosti predstavnika diplomatskoga zbora Republike Albanije u Hrvatskoj.

Tijekom radnog sastanka državni tajnik Mihotić i zamjenica ministra Ikonomi izrazili su obostrano zadovoljstvo dosadašnjim međudržavnim odnosima, posebno u pogledu daljnjeg jačanja zajedničke suradnje i razmjene znanja i iskustava u cilju realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata, u cestogradnji, željezničkom sektoru, lučkim kapacitetima, zračnom prijevozu te znanjima i iskustvom zaštite i očuvanja obalnog područja kvalitetnim i ekonomičnim upravljanjem pomorskim dobrom te sustavom sigurnosti plovidbe i zaštitom mora od onečišćenja.

Albanska delegacija poseban interes iskazala je u pogledu hrvatskih iskustava i praksi u procesima koji su prethodili hrvatskom članstvu u Europskoj uniji, a koji bi mogli biti od velikog značaja Albaniji na putu pristupanja u europske integracije. U tom smislu usuglašen je stav o daljnjoj prijateljskoj suradnji i hrvatskoj podršci Albaniji, temeljem dobre dugogodišnje suradnje dvije države, koje će nastaviti obostrana nastojanja na daljnjem unaprjeđenju međusobnih odnosa.

Državni tajnik Mihotić i suradnici iz Hrvatske delegacije istaknuli su ključne izazove s kojima se Hrvatska susretala prije i tijekom članstva u Europskoj uniji, posebno iz aspekta resornog Ministarstva, koje u svojem djelokrugu upravlja najznačajnijim infrastrukturnim projektima, ali i nadzire rad ključnih državnih i javnih tvrtki u svim segmentima prometa.

Na sastanku je istaknuta mogućnost sufinanciranja značajnih projekata sredstvima iz europskih fondova, a bilo je riječi i o hrvatskim iskustvima i stečenim znanjima iz vremena korištenja sredstava u okviru pred-pristupnih fondova, u čemu ovo Ministarstvo također ima značajna iskustva, koja mogu biti od koristi albanskim kolegama.

U zaključku sastanka obje delegacije istaknule su kako je od velikog značaja intenziviranje gospodarske suradnje kroz razmjenu dobara između dvije države, pri čemu je prometna povezanost svakako jedan je od ključnih čimbenika za unaprjeđenje međudržavnih odnosa.

Zamjenica ministra Ikonomi zahvalila je hrvatskoj delegaciji na susretu te je prenijela zahvalu Vlade Albanije Republici Hrvatskoj na iskazanoj solidarnosti i spremnosti u pružanju sve raspoložive pomoći Albanskome narodu, nakon snažnog potresa koji je nedavno pogodio Albaniju, nanijevši teške ljudske i materijalne štete.

Najave