Ministar Oleg Butković u Osijeku o ulaganjima u prometnu infrastrukturu na području Županije i nastavku izgradnje koridora 5C

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković tijekom službenog posjeta Osječko - baranjskoj županiji najavio je kako će natječaj za nastavak izgradnje međunarodnog cestovnog 5C koridora, od Osijeka prema granici s Mađarskom, biti raspisan još ove godine, a Projekt vrijedan oko 100 milijuna eura financirat će se sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Nakon sastanka s osječko-baranjskim županom, Ivanom Anušićem, ministar Oleg Butković podsjetio je o poništavanju natječaja prije nekoliko mjeseci: "U međuvremenu je osigurano financiranje projekta sredstvima EBRD-a, pa će tako i natječaj biti napravljen prema pravilima te institucije, stoga se očekuje kako će postupak ići bitno brže. Nakon toga ostaje izgradnja završne donice od pet kilometara do mađarske granice, koju projektiramo i gdje smo s mađarskom stranom dogovorili točku spajanja.". - rekao je ministar Butković, pritom istaknuvši kako se u Hrvatskoj provodi veliki investicijski ciklus u prometnoj infrastrukturi, vrijedan više od 20 milijardi kuna.

"Samo na osječkom području pripremaju se i provode projekti vrijedni milijardu kuna, a radi se o projektu obnove tramvajske infrastrukture, vrijednosti oko 250 milijuna kuna. S čelnicima županije analizirala se mogućnost financiranja izgradnje podvožnjaka u Ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića, vrijednog 95 milijuna kuna i predviđeno je da se izgradnja s 85 posto financira EU sredstvima.". - istaknuo je ministar Butković te najavio kako će se uskoro potpisati ugovor o bespovratnim sredstvima za isporuku osam novih autobusa, a tijekom sastanka u Županiji razgovaralo se i o projektu nabave 24 nova tramvaja, ukupne vrijednosti 360 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta d.o.o., Boris Huzjan rekao je kako se početak radova na dionici koridora 5C od Osijeka do Belog Manastira, očekuje u proljeće iduće godine, a završetak do kraja 2022. godine. Osim EBRD-a projekt će sufinancirati i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR): "Za posljednjih pet kilometara koridora prema mađarskoj granici 5C građevinska dozvola se očekuje krajem iduće godine, nakon čega slijedi početak radova.". - rekao je predsjednik Uprave Huzjan te dodao da se završetak izgradnje auto-ceste u punom profilu na koridoru 5C očekuje do kraja 2023. godine.

Župan Ivan Anušić rekao je kako se razgovaralo i o obnovi zgrade osječkog željezničkog kolodvora za koju će se vrlo brzo raspisati natječaj te projektu cjelovite obnove osječke Zračne luke, koji će osigurati njeno kvalitetnije funkcioniranje: "Ovo su daleko najveća ulaganja u infrastrukturu Županije od završetka Domovinskog rata i vremena poratne obnove.". - istaknuo je župan Anušić.Najave