U Rijeci održana Konferencija 'Europa koja povezuje'

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, u Rijeci, danas je održana prva konferencija posvećena predstavljanju političkih prioriteta Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije.

Na konferenciji su sudjelovali ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman, ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić, ministar turizma, Gari Cappelli, ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek te brojni drugi dužnosnici.

Predsjednik hrvatske Vlade, Andrej Plenković prije tjedan dana je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, predstavio vizualni identitet i prioritete Hrvatskog predsjedanja, dok je na današnjoj Konferenciji predstavljen drugi stup prioriteta pod nazivom 'Europa koja povezuje'.

Kroz uvodni govor i dvije panel - rasprave sudionici su predstavili prometno, energetsko i digitalno povezivanje, kao i važnost promicanja europskih vrijednosti kroz sport, turizam i kulturu.

Prva panel rasprava obuhvatila je prometne, energetske i digitalne prioritete šestomjesečnog predsjedanja, a ministri Butković i Ćorić te državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, Bernard Gršić i predsjednik uprave Odašiljača i veza, Mate Botica otvorili su brojne teme vezane uz promet u kontekstu digitalizacije pomorstva i proširenja transeuropske prometne mreže na razini EU. Osim toga, prvi panel je obuhvatio i teme Strategije energetskog razvoja na nacionalnoj, ali i europskoj razini i temu uvođenja 5G mreže.

Na drugom panelu, koji je tematski bio posvećen promicanju europskih vrijednosti kroz sport, turizam i kulturu, sudjelovali su ministar Cappelli i ministrica Obuljen Koržinek, uz gradonačelnika Grada Rijeke, Vojka Obersnela i Martinu Jeričević, načelnicu sektora u Središnjem državnom uredu za sport. Naglasak drugog panela bio je na Europi kao kontinentu kulture i povijesnog naslijeđa, što ujedno predstavlja i njezin glavni turistički adut. Na konferenciji su predstavljeni i ključni projekti Grada Rijeke, koji uskoro preuzima Europsku prijestolnicu Grada kulture.

Glavni zaključci danas održane Konferencije svakako su spremnost domaće administracije na aktivno uključivanje u Hrvatsko predsjedanje, kako bi sve važne teme približili građanima i omogućili identifikaciju s istima.

Podsjetimo, prioriteti predsjedanja obuhvaćeni su kroz četiri temeljna stupa: Europa koja raste, Europa koja povezuje, Europa koja štiti svoje građane, Europa koja je asertivna i otvorena prema susjedstvu i globalno. Za preostala tri prioriteta u narednom razdoblju organizirat će se tematske konferencije s ciljem predstavljanja preostalih stupova Hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Pisane vijesti