Ministar Oleg Butković na svečanosti uspostavljanja novog brodskog i intermodalnog COSCO servisa iz Rijeke prema Srednjoj Europi

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković nazočio je danas u Riječkoj luci svečanosti povodom uspostavljanja novog brodskog i intermodalnog servisa 'Rijeka Land Sea Express'.

Prigodna svečanost održana je u organizaciji COSCO Shipping Lines, koji je ujedno najveći Kineski i svjetski brodar te Ocean Rail Logistics, tvrtke koja je unutar grupe brodara COSCO zadužena za željezničke prijevoze, a prigodnoj svečanosti nazočili su predstavnici brodara COSCO Shipping Lines iz sjedišta tvrtke u Šangaju, COSCO Shipping Europe, koncesionara na Brajdici Adriatic Gate Container Terminala i drugi.

Ministar Oleg Butković nakon obilaska terminalske sekcije Riječke luke rekao je kako je riječ o kotačiću u uspješnoj priči, koja se razvija posljednjih godina u Riječkoj luci: "Od kontejnerskog terminala na Brajdici i rekordnog prometa lani ostvarnog na tom terminalu, do završetka terminala na Zagrebačkoj obali i sadašnjeg biranja koncesionara. Pokazali smo da smo suradnjom s Kineskim tvrtkama uspjeli pokrenuti stvari, kako bi se povećao promet u riječkoj luci, a otvaranje ove linije, dobro je, osim što kontejneri dolaze u Rijeku, i zato što se oni blok-vlakovima otpremaju dalje. Raduje da će i priča oko Zagrebačke obale, nakon odabira koncesionara, biti dobra.". - rekao je moinistar Butković.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka, Denis Vukorepa istaknuo je značaj Projekta, koji je započeo u ožujku, a u punoj funkciji je od srpnja ove, 2019. godine: "Očekujemo da će na Brajdici ove godine biti prekrcano blizu 300.000 kontejnerskih jedinica, svakako valja istaknuti značaj činjenice da je COSCO, kao najveći svjetski brodar, preko Rijeke uspostavio izravnu liniju za Pirej i intermodalni servis.". - rekao je ravnatelj Vukorepa.

Novi brodski i intermodalni servis čine redovna brodska linija 'Piraeus - Rijeka Express Service', koja povezuje isključivo Rijeku i Pirej te s njom usklađeni željeznički servisi, odnosno blok - vlakovi, koji prometuju na liniji Rijeka – Budimpešta – Rijeka i Rijeka – Beograd – Rijeka, čime će se realizirati povezanost prema državama Srednje Europe.

COSCO, povezujući prekomorske i željezničke usluge pod nazivom 'Rijeka Land Sea Express', klijentima nudi tranzitno vrijeme od 32 dana na relaciji od Istočne Kine do Budimpešte, odnosno, 28 dana od Južne Kine do Budimpešte, koristeći Pirej i Rijeku kao prekrcajne luke.
 



Najave