Za šibenske otoke 5,2 milijuna kuna

Pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka  Josip Borić i šibenska gradonačelnica Nedjeljka Klarić potpisali su danas 13 ugovora o realizaciji projekata na otocima Krapnju, Kapriju, Obonjanu, Zlarinu i Žirju  u ukupnoj vrijednosti od 5,2 milijuna kuna.

Riječ je o državnim sredstvima iz Programa za otočni razvoj u 2005. godini. Najveći iznos od 900 tisuća kuna namijenjen je izgradnji i uređenju ambulante na najudaljenijem šibenskom otoku, Žirju.

S  500 tisuća kuna sufinancirat će se uređenje protupožarnih putova na svih pet otoka, a preostala sredstva namijenjena su zbrinjavanju komunalnog otpada,  uređenju javne rasvjete, sufinanciranju komunalnih programa pojedinih otočkih mjesnih odbora, te uređenju područne škole i zgrade DVD-a na Zlarinu.

Pomoćnik ministra napomenuo je da će Ministarstvo nastaviti financiranje projekata započetih prošle godine, kao što je izgradnja heliodroma i uređenje rive na Zlarinu, te uređenje pristaništa na Krapnju i broda na pruzi Krapanj-Brodarica. Posredstvom Hrvatskih voda bit će, kazao je, sklopljen ugovor sa šibenskim Vodovodom o rješenju vodoopskrbe na Kapriju.

'Ministarstvo ostaje otvoreno i  za financiranje ostalih projekata na šibenskim otocima koji su dugo bili zapostavljeni a po svojoj ljepoti i razvojnim mogućnostima, posebno u nautičkom turizmu, to ne zaslužuju', kazao je Borić.

Izdvojio je program  uređenja i opremanja školskih zgrada na Zlarinu i Prviću, za provedbu pilot projekta 'Obrazovanje na daljinu', koje Ministarstvo mora turizma, prometa i razvitka provodi u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti i športa, a kojemu  je cilj da djeca na otocima dobiju jednake uvjete obrazovanja kao i djeca na kopnu.

Šibenska gradonačelnica kazala je, kako je grad Šibenik u 2005. godini izdvojio više od  1,5 milijun kuna za svoje naseljene otoke, na kojima  tijekom zime živi oko 800 stanovnika. Najavila je, da će za nekoliko dana na njima početi i  realizacija programa Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti, pa će otočkom stanovništvu biti posebnim brodom dostavljana hrana i lijekovi. (Hina)



Pisane vijesti