Ministar Butković na predstavljanju projekta 'Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres'

Svečano predstavljanje projekta rekonstrukcije i proširenja zapadnog dijela creske luke održano je danas u gradu Cresu u nazočnosti ministra mora, prometa i infrastrukture, Olega Butkovića.

Uz ministra Butkovića, na prezentaciji su sudjelovali i zamjenica župana Primorsko - goranske županije, Marina Medarić, gradonačelnik Grada Cresa, Kristijan Jurjako te zastupnik u Europskom parlamentu, Tonino Picula, dok je investiciju ispred nositelja projekta predstavio Anton Opatić, ravnatelj Županijske lučke uprave Cres.

Projektom će se osigurati bolja prometna povezanost grada Cresa s drugim kvarnerskim otocima i priobaljem, smanjit će se ljetne gužve i zakrčenost u luci ali i stvoriti pretpostavke za većim brojem cjelogodišnjih brodskih linija.“. - istaknuo je ravnatelj Opatić.

Naime, izgradnjom vanjskog lukobrana dužine 85 metara i širine 6 metara omogućit će se prihvat linijskih putničkih brodova te osigurati bolja zaštita creske uvale od udara vjetra i valova dok će uređenjem kopnenog dijela luke u dužini od oko 280 metara grad Cres dobiti iznimno vrijedan javni gradski prostor tik uz samu obalu. Riječ je o nastavku uređenja creske rive koja će s postojećim objektima činiti jedinstvenu prostornu i funkcionalnu cjelinu.

Osim toga, osigurat će se i kvalitetniji pristup luci, kako za pješake, tako i za osobe smanjenje pokretljivosti, ali i bolja dostupnost za vozila dostave i hitnih službi.

Istaknimo kako ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela creske luke iznosi 39.146.444,05 kuna, a financira se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., pri čemu ukupna bespovratna sredstva za projekt iznose 34.397.653,76 kuna, od toga 29.238.005,70 kuna iz Kohezijskog fonda te 5.159.648,06 kuna iz Državnog proračuna.

Na značaj i ulogu ovog ali i drugih infrastrukturnih projekata duž jadranske obale podsjetio je tijekom svojeg izlaganja i ministar Oleg Butković, nazvavši trenutni investicijski zamah u našim lukama renesansom na hrvatskoj obali.

"U hrvatsku prometnu infrastrukturu u ovom trenutku ulažemo oko 20 milijardi kuna, te smo sada na oko 90 posto ugovorenih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok je iz CEF-a ugovoreno oko 95 posto novca. Do sada su potpisani ugovori za radove u čak 11 jadranskih luka, vrijedni oko 300 milijuna kuna, dok će se preostali ugovori, ukupne vrijednosti oko 700 milijuna kuna, potpisati do kraja godine.“. - rekao je ministar Butković te dodao kako se u Primorsko - goranskoj županiji u ovom trenutku provode i EU projekti u luci Crikvenica, a očekuje se i potpisivanje ugovora za luku u Baški.

Osim što će doprinijeti ukupnom povećanju kvalitete života stanovnika otoka Cresa i otočića cresko - lošinjskog arhipelaga, izgradnja i uređenje ove sjevernojadranske luke osigurat će i kvalitetnije uvjete za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma. Planirani dovršetak radova u creskoj luci predviđen je za kraj 2021. godine.

Pisane vijesti