Svečanost potpisivanja sporazuma o zajedničkoj suradnji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva obrane

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, Damir Krstičević i ministrica poljoprivrede, Marija Vučković potpisat će sporazume o zajedničkoj suradnji po pitanju zaštite mora od onečišćenja, nadzoru morskog ribarstva i reguliranja statusa plovidbene službe.

Tom prigodom bit će potpisani sporazumi između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva obrane RH o zajedničkoj suradnji u provedbi sporazuma o privremenom prijenosu imovine Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) na brigu Republike Hrvatske te o utvrđivanju uvjeta za stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti temeljem plovidbene službe ostvarene na ratnim brodovima Hrvatske ratne mornarice i brodovima Obalne straže.

Prigodna svečanost povodom potpisivanja sporazuma održat će se u utorak, 23. srpnja, u vojarni 'Admiral Flote Sveto Letica - Barba', u Splitu, s početkom u 10.00h i bit će otvorena za javnost.

Potpisanim sporazumima omogućit će se privremeni prijenos dvaju kompleta najsuvremenije opreme za suzbijanje onečišćenja mora, odnosno, 'Trawl net' i 'Current Buster set', na brigu Republici Hrvatskoj, kojoj je ova oprema od iznimne koristi, budući da će se njihovom privremenom upotrebom premostiti jaz do završetka postupka nabave novog broda, specijaliziranog čistača mora, a kojim će Hrvatska postati najznačajniji centar na Jadranu za zaštitu mora od onečišćenja.

Izjave za novinare predviđene su odmah po završetku svečanog dijela programa, a svi zainteresirani novinari moći će pratiti ministre i ministricu u obilasku opreme za suzbijanje onečišćenja mora.