Ministar Hajdaš Dončić posjetio Primorsko goransku županiju

 

Rijeka i Primorsko-goranska županija svakako su jedan od vrlo važnih dijelova RH u kojem Vlada planira nastavak investicija i aktivnosti. Prije svega to se odnosi na tehničko - logističke sadržaje na obali, odnosno povezivanje budućih terminala sa prometnicama u unutrašnjosti, i to kroz željeznice i državne ceste.

Nema razvoja luke Rijeka bez razvoja kopnene infrastrukture, istaknuo je ministar Siniša Hajdaš Dončić. Pojasnio je kako pritom misli na ubrzanje ulaganja u infrastrukturu postojeće pruge, točnije unificiranost elektrifikacije i, tamo gdje je moguće, izgradnju drugog kolosijeka. To je vrlo velik izazov, kao i izgradnja nove prometnice koja će povezivati Zagrebačku obalu s unutrašnjosti, kazao je.

To je pak vrlo važno radi Svjetske banke i budućih koncesionara kako bi Rijeka postala ono što objektivno i treba biti jedna od najvažnijih luka Mediterana, dodavši kako je riječ o strateški važnom interesu cijele Hrvatske.

Ministar je  kazao kako će se osigurati sredstva za izgradnju ceste D-403 koja će, kako je dogovoreno, biti gotova istovremeno sa završetkom Zagrebačke obale.

Jadrolinija ima dobre planove koji uključuju i izgradnju novih brodova koji su po ekonomici obujma efikasniji. Uključujemo i Hrvatske ceste i Lučke uprave kako bi za te brodove, u dogledno vrijeme, uspjeli pripremiti kopnenu ili otočku infrastrukturu. Na taj način najvećeg nacionalnog brodara činimo konkurentnijim i spremnijim za ono što ga očekuje 1. siječnja 2017. godine, a to je liberalizacija usluga trajektnog prometa, kazao je ministar nakon obilaska Jadrolinije.

Ministar Hajdaš Dončić za prvog službenog posjeta Rijeci sastao se s ravnateljem Lučke uprave Rijeka Bojanom Hlačom, direktorom Jadrolinije Slavkom Lončarom, a posjetio je i Lučku kapetaniju Rijeka – VTS službu za upravljanje pomorskim radarskim sustavom i Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru.

Domaćini susreta bili su o.d. župana Primorsko-goranske županije Vidoje Vujić i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Nakon sastanaka, ministar je obišao radove na proširenju pristaništa Kontejnerskog terminala Brajdica.




Pisane vijesti