GUTTA

Program
2014. - 2020. Interreg V - A Italy - Croatia CBC Programme

Vrijednost
1.200.000,00 €
1.020.000,00 € / ERDF

Trajanje
1. 1. 2019. - 30. 6. 2022.

Vodeći partner
CMCC Foundation - Euro - Mediterranean Center on Climate Change

Projektni partneri
Hrvatska udruga brodara „Mare Nostrum“;
Sveučilište u Zadru;
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture;
Southern Adriatic Sea Port Authority (Ports of Bari, Brindisi, Manfredonia, Barletta and Monopoli).

O Projektu
Naziv projekta „GUTTA“ skraćenica je od „savinG fUel and emissions from mariTime Transport in the Adriatic region“ što u prijevodu znači „ušteda goriva i smanjenje emisija iz pomorskog prometa u Jadranskom moru“.

Glavni je cilj projekta „GUTTA“ podržavanje dekarbonizacije postojećih prekograničnih pomorskih veza između Italije i Hrvatske pomoću optimiziranih radnji, potpora provedbi MRV Uredbe 2015/757 Europske unije o praćenju emisija ugljikova dioksida u pomorskom prometu, izvješćivanju o njima i njihovoj verifikaciji te stvaranje temelja za nove trajektne veze između Italije i Hrvatske.

Komunikacijska strategija projekta „GUTTA“ uključivat će tri ciljane skupine: građane Europske unije, pomorski sektor te srodne tehničke i znanstvene zajednice.

CMCC je znanstveni koordinator i projektni menadžer koji s ostalim projektnim partnerima sudjeluje u svim komunikacijskim aktivnostima. Također, CMCC je odgovoran za razvoj alata za optimizaciju ekoruta temeljenog na razvoju modela VISIR.

Projekt „GUTTA“ olakšati će primjenu Uredbe MRV-a vezane za emisije ugljikova dioksida u pomorskom prometu, razviti će računalnu potporu planiranju niskougljičnih trajektnih ruta u programskom području te će stvoriti temelje za nove pomorske rute između Italije i Hrvatske, rezultirajući vidljivom promjenom u prekograničnoj teritorijalnoj povezanosti i koheziji.

Aktivnosti projekta su: projektni menadžment i koordinacija, komunikacija, širenje i sudjelovanje partnera/korisnika, prikupljanje relevantnih podataka vezanih za brodske emisije, pomorski promet i performanse brodova, razvoj modela vezanog za emisije i rute,  razvoj i testiranje alata za računanje ekoruta, izrada smjernica za implementaciju Uredbe MRV-a, analiza i priprema za stvaranje nove pomorske rute između Italije i Hrvatske.

Više o projektu
INTERREG - GUTTA - savinG fUel and emissions from mariTime Transport in the Adriatic region
CMCC - GUTTA - savinG fUel and emissions from mariTime Transport in the Adriatic region
CMCC - Low carbon transport at sea: ferries voyage optimization in the Adriatic
MDPI - Towards Least-CO2 Ferry Routes in the Adriatic Sea
EUREK ALERT - Low carbon transport at sea: Ferries voyage optimization in the Adriatic
GUTTA: research and innovation for an operational web tool for ship route optimization
GUTTA: all the videos realized in the framework of the project