GUTTA

GUTTA

Program: 2014. – 2020. Interreg V – A Italy – Croatia CBC Programme
Vrijednost: 1.200.000 EUR (iz ERDF-a sufinancirano 1.020.000 EUR)
Trajanje: 01.01.2019. – 30.6.2022.
Vodeći partner: CMCC Foundation – Euro – Mediterranean Center on Climate Change
Projektni partneri:
Hrvatska udruga brodara „Mare Nostrum“
Sveučilište u Zadru
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
Southern Adriatic Sea Port Authority (Ports of Bari, Brindisi, Manfredonia, Barletta and Monopoli).

Naziv projekta „GUTTA“ skraćenica je od „savinG fUel and emissions from mariTime Transport in the Adriatic region“ što u prijevodu znači „ušteda goriva i smanjenje emisija iz pomorskog prometa u Jadranskom moru“.

Glavni je cilj projekta „GUTTA“ podržavanje dekarbonizacije postojećih prekograničnih pomorskih veza između Italije i Hrvatske pomoću optimiziranih radnji, potpora provedbi MRV Uredbe 2015/757 Europske unije o praćenju emisija ugljikova dioksida u pomorskom prometu, izvješćivanju o njima i njihovoj verifikaciji te stvaranje temelja za nove trajektne veze između Italije i Hrvatske.

Komunikacijska strategija projekta „GUTTA“ uključivat će tri ciljane skupine: građane Europske unije, pomorski sektor te srodne tehničke i znanstvene zajednice.

CMCC je znanstveni koordinator i projektni menadžer koji s ostalim projektnim partnerima sudjeluje u svim komunikacijskim aktivnostima. Također, CMCC je odgovoran za razvoj alata za optimizaciju ekoruta temeljenog na razvoju modela VISIR.

Projekt „GUTTA“ olakšati će primjenu Uredbe MRV-a vezane za emisije ugljikova dioksida u pomorskom prometu, razviti će računalnu potporu planiranju niskougljičnih trajektnih ruta u programskom području te će stvoriti temelje za nove pomorske rute između Italije i Hrvatske, rezultirajući vidljivom promjenom u prekograničnoj teritorijalnoj povezanosti i koheziji.

Aktivnosti projekta su: projektni menadžment i koordinacija, komunikacija, širenje i sudjelovanje partnera/korisnika, prikupljanje relevantnih podataka vezanih za brodske emisije, pomorski promet i performanse brodova, razvoj modela vezanog za emisije i rute,  razvoj i testiranje alata za računanje ekoruta, izrada smjernica za implementaciju Uredbe MRV-a, analiza i priprema za stvaranje nove pomorske rute između Italije i Hrvatske.

Više o projektu:
INTERREG - GUTTA - savinG fUel and emissions from mariTime Transport in the Adriatic region
CMCC - GUTTA - savinG fUel and emissions from mariTime Transport in the Adriatic region
CMCC - Low carbon transport at sea: ferries voyage optimization in the Adriatic
MDPI - Towards Least-CO2 Ferry Routes in the Adriatic Sea
EUREK ALERT - Low carbon transport at sea: Ferries voyage optimization in the Adriatic
GUTTA: research and innovation for an operational web tool for ship route optimization
GUTTA: all the videos realized in the framework of the project