Novi gat za cruisere i prve morske orgulje

Novo pristanište za brodove na kružnim putovanjima i prve morske orgulje na svijetu svečano su otvoreni na zadarskoj rivi, čime je obilježen završetak radova na dijelu Istarske i Krešimirove obale.

Projekt je financiran iz državnog proračuna u iznosu od 43 milijuna kuna, a završetak obnove rive svečano je označila gradonačelnica Zadra Ana Lovrin pred velikim brojem građana i brojnih gostiju, dok je obnovljenu rivu blagoslovio zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa. Ispred Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka svečanosti su prisustvovali Zdenko Mičić, državni tajnik za turizam, kap. Mario Babić, pomoćnik ministra za pomorski promet, pomorsko dobro i luke, i Darko Dvornik, pomoćnik ministra za telekomunikacije i poštu.

Projekt proširenja pristaništa financiran sa 40 milijuna kuna izradio je Tankerkomerc, a obuhvaća izgradnju 150 metara Istarske i 180 metara Krešimirove obale s ugrađenim stepenicama s morskim orguljama, istaknuo je Ivica Burić, ravnatelj Lučke uprave Zadar koja je investitor projekta. Paralelno s izgradnjom Istarske obale sanirano je 100 metara Istarske i 100 metara Liburnske obale, čime je postignuta stabilnost i sigurnost za prihvat brodova, dodao je Burić rekavši da je sanaciju resorno Ministarstvo financiralo s dodatnih tri milijuna kuna.   

Zadarska riva time je spremna za pristajanje cruisera, a već za današnje svečanosti pristao je cruiser 'Deutschland' s više od stotinu gostiju. S istoga gata isplovio je i Jadrolinijin trajekt „Zadar“ za Anconu, a Zadar je posjetio još jedan cruiser „Paloma“ koji je pristao u luci Gaženica.

Oko 500 tisuća putnika godišnje posjeti Hrvatsku na brodovima za kružna putovanja, od čega 98 posto Dubrovnik, rekao je Zdenko Mičić, državni tajnik za turizam. On je istaknuo da se Zadar sa 50 uplovljavanja ove godine upisuje na karte destinacija cruisera, što znači da ćemo ubuduće gledati sve više stranih turista na zadarskim ulicama. I prve morske orgulje pomoći će da turistička sezona 2005. godine bude najuspješnija dosad, zaključio je Mičić.

Naime, osim obnovljene rive Zadar je u sklopu tog projekta dobio i jedinstveni projekt u svijetu tzv. morske orgulje koje je projektirao arhitekt Nikola Bašić. Riječ je o sustavu cijevi ugrađenih u rivu kroz koje se prirodnim putem stvara suzvučje pod utjecajem vjetra i morskih valova. 



Pisane vijesti