Ministar Butković na otvorenju rive na Susku

Ministar Oleg Butković sudjelovao je danas u pratnji Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na svečanom otvorenju novoizgrađene rive na otoku Susku.

Otvorenju rive prisustvovali su i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija te gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.

Ukupna vrijednost radova u sušačkoj luci iznosi oko 17 milijuna kuna, dok je oko 1,5 milijuna kuna utrošeno za izradu projektne dokumentacije i nadzor. Projekt su zajednički financirali Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranska županija i ŽLU Mali Lošinj.

Ministar Butković rekao je da se u lučku infrastrukturu u svih sedam obalnih županija trenutno ulaže preko 300 milijuna kuna te da se po prvi puta ovakvi i slični projekti mogu financirati iz europskih fondova, gdje je na raspolaganju 80 milijuna eura.
 
"Imamo 28 takvih projekata u Hrvatskoj i ja to zovem „renesansom“ na hrvatskoj obali. Ovakva su ulaganja i više od samog otočnog povezivanja, te je za takve projekte tijekom prošle godine iz državnog proračuna osigurano 84 milijuna kuna, a ove 80 milijuna kuna. Drago mi je da Primorsko-goranska županija i Županijska lučka uprava Mali Lošinj apliciraju i pripremaju ovakve projekte, i mislim da je to pohvalno", zaključio je ministar Butković.

Dogradnjom operativnog mola i trajektne rampe u luci Susak završena je I. i II. faza projekta uređenja luke. U sklopu radova izgrađen je potpuno novi propusni mol i lukobran s trajektnom rampom čime je unaprjeđena prometna povezanost otoka ali i sigurnost plovidbe.

Ulaganjem u ovu luku stvaraju se preduvjeti za ostanak i opstanak otočkog stanovništva, a rezultat ovog projekta očitovat će se i u dijelu osiguranja sigurnog veza linijskim, izletničkim, ribarskim i svim drugim plovilima.


Pisane vijesti