Otvorena dionica brze ceste između Čvora Vrbovec 2 i Čvora Farkaševac

Od danas je za sav promet otvorena dionica državne ceste DC12 na dijelu od Čvora Vrbovec 2 do Čvora Farkaševac, u duljini od 10,6 kilometara.

Na prigodnoj svečanosti koja se tom prilikom održala na novoizgrađenom Čvoru Farkaševac sudjelovali su Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, Predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković,  ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković te potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede,Tomislav Tolušić. Otvaranju su nazočili i gradonačelnik Grada Bjelovara, Dario Hrebak te župan Bjelovarsko - bilogorski, Damir Bajs.

Ministar Oleg Butković zahvalio se Hrvatskim cestama, Hrvatskim autocestama i Gradu Bjelovaru na svemu što su poduzeli po pitanju izgradnje ove prometnice, ali i obnove državne ceste DC 544, koja povezuje Čvor Farkaševac i novoizgrađenu brzu cestu s gradom Bjelovarom: „Naime, da bi pustili u promet ovu dionicu morali smo prethodno obnoviti državnu cestu DC 544 u duljini od 12 kilometara, a što je i učinjeno u rekordnih godinu dana. Što se tiče daljnje izgradnje brze ceste, očekujemo kako ćemo ubrzo ishodovati građevinsku dozvolu za prvih pet kilometara prema Bjelovaru. Novac je osiguran u državnom proračunu te, ako ne bude žalbi na javnom natječaju, radovi bi mogli započeti i prije kraja ove godine.“ -  istaknuo je ministar Butković te podsjetio kako je prije nešto više od mjesec dana potpisan i ugovor u iznosu od 33,6 milijuna kuna za izradu kompletne projektne dokumentacije, za nastavak izgradnje brze ceste prema Virovitici i Hrvatsko - Mađarskom graničnom prijelazu, na Terezinom polju.

Otvaranjem brze ceste čija ukupna vrijednost iznosi 346.090.441 kuna omogućit će se dislociranje gospodarskih aktivnosti na širem bjelovarskom i zagrebačkom području, čime će se stvoriti pretpostavke za gospodarski razvoj ovoga kraja uz rasterećenje postojeće mreže državnih i lokalnih cesta kao i skraćenje vremena putovanja prema Bjelovaru, ali i Virovitici, budući da će cesta preko Bjelovara biti ujedno i najkraći cestovni spoj Virovitice sa Zagrebom.

Osim toga, puštanjem u promet ove dionice u duljini od 10,6 kilometara postići će se intenzivniji gospodarski razvoj područja i naselja uz brzu cestu, ali i na dijelu obnovljene državne ceste DC 544, u mjestima Rajić, Prgomelj i Gudovac.

Na cesti su, podsjetimo,  izvršeni radovi rekonstrukcije i proširenja te je izrađena nova pješačka i biciklistička infrastruktura čime je podignuta opća razina sigurnosti odvijanja prometa te osiguran kvalitetan cestovni spoj između novoizgrađene brze ceste i grada Bjelovara.




Najave