Ministar Oleg Butković na svečanom obilježavanju 70. godišnjice Pomorskog fakulteta u Rijeci

Svečanom akademijom u zgradi HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci je obilježena 70. godišnjica rada i djelovanja riječkog Pomorskog fakulteta.

Akademija se održala pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a pored predstavnika riječkog Sveučilišta i dekana Fakulteta Alena Jugovića, na svečanosti je u svojstvu izaslanika Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića sudjelovao i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Svečanost su svojim dolaskom uveličali i mnogobrojni predstavnici lučkih uprava i kapetanija, izaslanici Hrvatske ratne mornarice, bivši studenti te brojni istaknuti gospodarstvenici.

Čestitku na 70. obljetnici među prvima je uputila Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović koja je tijekom svojeg izlaganja podsjetila na ulogu koju riječki Pomorski fakultet ima kao središnje mjesto izobrazbe kvalitetnog pomorskog kadra u Republici Hrvatskoj: „Ovo je prigoda da zahvalimo profesorima i studentima koji su kroz proteklih sedam desetljeća gradili i unaprjeđivali fakultet da bi postao ono što je danas, uvaženi dio velike tradicije hrvatskoga pomorskoga školstva.“. - istaknula je Predsjednica Grabar Kitarović.

Prisutnima se ispred pokrovitelja svečanosti obratio i ministar Oleg Butković koji je u svojem govoru podsjetio na ulogu koju je ova visokoškolska institucija imala i ima za Republiku Hrvatsku, ocijenivši da riječki Pomorski fakultet predstavlja važno mjesto za kreiranje svih važnih odluka koje se tiču razvoja pomorstva i pomorskog obrazovanja: „Pomorski fakultet u Rijeci ima neupitnu podršku Ministarstva i Vlade Republike Hrvatske. Posebno tu izdvajam stipendije za nautičke i brodostrojarske smjerove koje podižu ukupnu razinu kvalitete budućih pomorskih zvanja i stimuliraju upis budućih studenata. Naime, samo u posljednjih pet godina Ministarstvo je od 370 stipendija za studente svih pomorskih fakulteta u Hrvatskoj, studentima Pomorskog fakulteta u Rijeci dodijelilo 100 stipendija, a što jasno pokazuje da je ulaganje u visoko obrazovanje i znanstveno istraživački rad jedan od najvažnijih prioriteta Vlade i Ministarstva.“. - rekao je ministar Butković.

"Reformom nacionalnog pomorskog zakonodavstva putem niza mjera nastojimo poboljšati životne i radne uvjete naših pomoraca, cijenjenih po stručnosti i znanju. Ovim mjerama upućujemo jasnu poruku podrške sadašnjim i budućim studentima, u obrazovanju i profesionalnoj karijeri te potvrđujemo ulogu i značenje pomoraca i pomorstva za Republiku Hrvatsku. Naime, ne govori se bez razloga da je 'Hrvatski pomorac' jedan od naših ponajboljih 'izvoznih proizvoda', a mi takav ugled i status želimo sačuvati i u budućnosti.“. - istaknuo je ministar.

Podsjetimo, Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci, prva je i najznačajnija institucija visokoškolskog obrazovanja u djelatnosti pomorstva u Hrvatskoj. Osnovana je 1949. godine, prvo kao Viša pomorska škola, a potom, od 1978. godine, i kao fakultet, koji izvodi sveučilišne preddiplomske i diplomske studijske programe iz područja pomorstva i pomorskoga prometa. Od 1992. godine ova visokoškolska ustanova nosi naziv Pomorski fakultet, da bi po tim imenom svoj rad, s jednim kraćim prekidom, nastavila sve do danas. Na Fakultetu je od njegova osnivanja diplomiralo više od 13.550 studenata iz Hrvatske i još tridesetak zemalja svijeta, a obranjena su i 127 znanstvena magistarska rada te više od 100 doktorskih disertacija.

Pisane vijesti