Ministar Oleg Butković nazočio spajanju konstrukcije mosta preko rijeke Save kod Svilaja

Polaganjem zadnjeg dijela čelične konstrukcije mosta, danas je simbolično premoštena rijeka Sava kod Svilaja, budućeg međugraničnog prijelaza između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine na koridoru 5c. Most Svilaj sastavni je dio međunarodnog pan-europskog cestovnog koridora VC: Budimpešta - Beli Manastir – Osijek – Sarajevo - Ploče, te predstavlja jedan od ključnih objekata na ovom koridoru.

Vrijednost radova iznosi 22.308.022,34 EUR bez PDV-a i zajednička je investicija Republike Hrvatske (Hrvatske autoceste d.o.o.) i Bosne i Hercegovine. Svaka država financira 50% ugovorene vrijednosti, a hrvatski dio projekta financiran je sredstvima Europske unije, odnosno Instrumenta za povezivanje Europe (CEF ) u iznosu od 57,97% vrijednosti prihvatljivih troškova.

Most je dug 660 m i širok 29 m, ima po tri vozna traka širine 3,5 metra u oba smjera i zaštitni prometni pojas od pola metra s obje strane te betonsku monolitnu pješačku stazu širine 0,75 m, te je ujedno prvi autocestovni granični prijelaz punog profila između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Planirani dovršetak svih radova na izgradnji mosta je druga polovica 2019. godine, čime će u potpunosti biti dovršena autocesta A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj u punom profilu, duljine 59 km.

Gradilište kod Svilaja je danas obišao i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković koji je tom prilikom naglasio kako je riječ o jednom od najznačajnijih projekata koji se provodi u Hrvatskoj, u  suradnji s Bosnom i Hercegovinom: „Očekujem da se radovi na Mostu nastave ovim intenzitetom i da u ovoj godini, negdje na jesen, otvorimo ovaj most koji je važan za obje države.“. - rekao je ministar Oleg Butković, pojasnivši da se radi o Mostu na Vc koridoru, koji, osim što će spojiti dvije države, u konačnici će povezati i stanovnike s obje strane Save.

Ministar Butković osvrnuo se i na nastavak izgradnje Vc koridora. „Hrvatske autoceste su otvorile natječaj i uskoro će odabrati izvođača radova za dio prema Belom Manastiru i očekujemo da će Hrvatska svoj dio trase izgraditi do točke spoja s Mađarskom kroz dvije godine.“, zaključio je ministar Butković i pojasnio kako je za nastavak preostalih 5 km do granice s Mađarskom, već dogovorena kontaktna točka, a u izradi je već projektna dokumentacija.


 
PRILOG
Zagreb, 28. veljače - PRIOPĆENJE - Ministar Butković na spajanju konstrukcije mosta na Savi kod Svilaja (.pdf)


Najave