Vlada: Usvojen prijedlog Zaključka u vezi s potpisivanjem Izjave o namjeri između Republike Hrvatske i Mađarske vezano uz jačanje gospodarske suradnje i s time povezanih prometnih veza između pograničnih područja Republike Hrvatske i Mađarske

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Zaključak kojim se predlaže prihvaćanje teksta Izjave o jačanju prometnih i gospodarskih veza između pograničnih područja Republike Hrvatske i Mađarske.

Daljnja suradnja, između ostaloga, uključuje pripremu i određivanje projekata lokalne granične infrastrukture koji će se predati kao zajednički zahtjev u okviru programa prekogranične suradnje.

Njome je obuhvaćena i koordinacija mjera između dvije države u okviru radne grupe odgovorne za suradnju glede funkcionalnog regionalnog koncepta i provedbe projekata za unaprjeđenje prekogranične mobilnosti, povezivanje autoceste M6 s hrvatskom granicom i izgradnju cestovne dionice do hrvatske granice (uzduž koridora V/c).

Ista, između ostalog, predviđa i početak pregovora o izvedivosti uspostave novog graničnog prijelaza Branjin Vrh/Ivándárda, projekte razvoja europskih prometnih koridora i infrastrukture te zajedničko određivanje financijskih sredstava za provedbu izgradnje hrvatsko - mađarskih graničnih mostova (uključujući most Kotoriba – Murakeresztur).

Zaključkom se ovlašćuje ministar mora, prometa i infrastrukture da u ime Republike Hrvatske potpiše predmetnu Izjavu o namjeri.

Vijesti iz medija