Kalmeta: Nećemo mijenjati uredbu za strana plovila

Hrvatska neće mijenjati Uredbu o uvjetima za dolazak i boravak stranih jahti i brodica za sport i razonodu u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Hrvatske, rekao je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta komentirajući ocjene Njemačkog autokluba - ADAC, po kojemu će primjena te uredbe naštetiti razvoju nautičkog turizma u Hrvatskoj.

Kalmeta je rekao i da ne vjeruje da će turisti/nautičari otići iz hrvatskog Jadrana, jer, kako kaže, drugdje nemaju ono što im Hrvatska, kao nautički biser, nudi.

Napominje da je Hrvatska ove godine uvela dva instituta za suzbijanje crnog chartera - vinjetu i popis putnika. Ako želimo imati manje sive ekonomije u tom segmentu onda su takve mjere neophodne, kaže Kalmeta.

Ističe i da su predstavnici Ministarstva održali niz sastanaka i razgovora po Europi s predstavnicima turističkih tvrtki i nautičkih udruženja, tijekom kojih je, kako ocjenjuje, došlo do dogovora s kojim su svi zadovoljni.

Uredbom uvedena vinjeta, pojašnjava Kalmeta, znači da se na jednom mjestu plaćaju sva davanja prema Republici Hrvatskoj.

Uredbom, koja je na snazi od 12. siječnja ove godine, propisano je da vlasnik plovila može tijekom godine na svom plovilu imati dva puta više putnika od onog kapaciteta za koliko je plovilo registrirano.

Na to smo, napomenuo je Kalmeta, dodali još 30 posto više putnika, koji se mogu prijavljivati sukcesivno tj. onako kako dolaze. Dodaje i kada je plovilo na vezu na njemu može biti tko i kako hoće.

To je, ocjenjuje Kalmeta, minimum onoga što se mora napraviti kako bi imali kontrolu i suzbili crni charter (nelegalno iznajmljivanje plovila).

Javna je tajna, dodaje, da su se jedrilice držale u Hrvatskoj, da je vlasnik na njima boravio tjedan, dva ili mjesec dana, a nekoliko ih mjeseci iznajmljivao i obrtao novac koji hrvatske porezne vlasti ne bi vidjele.

To smo morali suzbiti i na tome ćemo ustrajati, odlučan je Kalmeta, te dodaje da se Uredba neće mijenjati, jer, kako je kazao, ona ne šteti vlasnicima plovila, nego onima koji su ih iznajmljivali na crno.

Inače, hrvatska je Vlada nakon primjedbi i traženja stranih nautičara na nekoliko ovogodišnjih europskih turističkih sajmova, sredinom ožujka dijelom izmijenila Uredbu povećavši broj osoba koje mogu boraviti na plovilu, kao i da se putnici mogu prijavljivati sukcesivno, a ne odjednom za cijelu godinu. I dalje je uvjet da se sve osobe koje borave na plovilu moraju naći na Popisu putnika, koji se svaki put, kako koja dolazi, mora ovjeriti u lučkoj kapetaniji ili njenoj ispostavi.

Ta je Uredba uslijedila nakon donošenja Pomorskog zakonika, kojim se, između ostalog, propisuje da se nautičkim turizmom, odnosno iznajmljivanjem plovila, u Hrvatskoj od ove godine mogu baviti samo jahte i brodice pod hrvatskom zastavom.

Pritom i strane jahte i brodice mogu nastaviti charter, ali samo ako do 30. rujna 2005. dobiju odobrenje za privremeno obavljanje djelatnosti te zatraže upis u hrvatski upisnik brodova odnosno očevidnik.(Hina)

Berlin, 11. travnja 2005. (Hina) - Njemački ADAC protiv novih vinjeta za jahte



Pisane vijesti