Dodjeljene nagrade za najbolje inovativne prometne projekte u sklopu 'Natječaja studentskih inovacija Bina-Istre'

 

U nazočnosti ministra mora, prometa i infrastrukture, Olega Butkovića danas je u Zagrebačkom hotelu 'Westin' održana finalna prezentacija i dodjela nagrada za 'Natječaj studentskih inovacija Bina Istre', na koji se prijavilo pet stotina studenata sa sedam fakulteta iz Zagreba, Rijeke i Pule.

Projekt je proveden u 8 fakulteta u Zagrebu, Rijeci i Puli. Veleučilište u Rijeci, Stručni studiji prometa Ekonomski fakultet Rijeka, Građevinski fakultet u Rijeci, Ekonomski fakultet u Puli, Zagrebačka škola za ekonomiju i management, Građevinski fakultet u Zagrebu te Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu, a prigodnoj svečanosti, koja je upriličena u organizaciji Bina-Istre d.d., kao domaćin skupa nazočio je Dario Silić , predsjednik Uprave te tvrtke, državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja, Branka Ramljak, dekani fakulteta, studenti sudionici natječaja, koncesionari autocesta u Hrvatskoj (HAC, ARZ, AZM), županijske uprave za ceste Istarske i Primorsko goranske županije te predstavnici Istarske i Primorsko - goranske županije.

Ukupno je na ovogodišnji natječaj prijavljeno četrdeset i osam projekata, a natjecalo se u pet kategorija, konkretno, u programima komercijalne i marketinške inovacije, Inovacije u upravljanju i održavanju / izvanredno održavanje, Inovacije u kontroli troškova - financije - pravo - IT, Inovacije u sustavu naplate cestarine i pristup prema klijentima, a studenti su se na natječaj mogli prijavljivati od ožujka ove godine sa inovacijama koje imaju naglasak na sigurnosti prometa na autocestama, optimizaciji poslovanja, zaštiti okoliša, energetskoj učinkovitosti, modernizaciji procesa i zadovoljstvu korisnika.

Od jedanaest radova koji su ušli u najuži izbo, njih pet je financijski nagrađeno sa iznosima od pet do petnaest tisuća kuna, dok su posebnom financijskom nagradom, u iznosu od po pet tisuća kuna, dodatno nagrađena dva projekta:
- 'ZAJEDNO ZA VEĆU SIGURNOST NA Y', koji je pripremio Ivan Vukelić, student Riječkog Veleučilišta;
- 'SOLARNI PANELI KAO GLAVNI IZVOR ENERGIJE', koji je pripremio Građevinski fakultet Rijeka.

Nagrađene inovativne ideje bit će razvijene u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvom unutarnjih poslova te upraviteljima autocesta u Hrvatskoj.

Ministar Oleg Butković ovom prigodom potvrdio je kako se druga B2 faza gradnje Ipsilona priprema te da će dovršetkom druge cijevi kroz Učku te dionice do Matulja dovršiti cijeli projekt: “Osim kvalitetnom gradnjom i upravljanjem Bina Istre koja uspješno gospodari Ipsilonom i ovaj je projekt podjednako značajan jer se dala prilika mladim ljudima sa osam hrvatskih fakulteta. Ovo je jedinstvena prilika mladima da se direktno uključe u tržište kroz realni sektor. “, rekao je na svečanoj dodjeli nagrada ministar Butković te dodao da se, nakon što su izgrađene autoceste koje su generirale turistički i gospodarski razvoj, uspješno završava koridor 5C te autocesta do Dubrovnika, čime će se zaokružiti cijela cestovna infrastruktura u Hrvatskoj. “Ono što je sada pred nama je stabiliziranje cestarskog sustava kroz financijsko i poslovno restruktuiranje. Dok je jedan od najvećih izazova kako sustav učiniti održivim kroz novi sustav naplate cestarina i unaprjeđenja sigurnosti na prometnicama.”. - zaključio je ministar Butković, osvrnuvši se upravo na velik broj prijava studenata koje su se bavile sustavom naplate cestarine.

Dario Silić je, kao domaćin ovog okupljanja, istaknuo da je izuzetno ponosan što je bio u prilici nagraditi najoriginalnije i najinovativnije  studente, koji su svoje ideje kvalitetno uobličili i predstavili  te time pokazali temeljit pristup razrade svoje inovacije. “Projekt Natječaj za studentske inovacije pokrenut je s ciljem uključivanja akademske zajednice u rad Bina-Istre i poticanja lakšeg ulaska mladih na tržište rada. Spajanje studenata sa realnim sektorom dobitna je kombinacija za sve nas. Njima ćemo dati priliku da tu svoju inovaciju i realiziraju uz podršku naših stručnih službi. Nadam se da će ovakve inicijative postati praksa kod nas.”, naglasio je Silić koji se na kraju zahvalio svima koji su sudjelovali na natječaju.

Komentirajući sam natječaj i nagrađene, državna tajnica Branka Ramljak istaknula je kako se iz prezentacije projekata vidjelo kako se radilo timskom rad gdje su se izmjenjivale ideje, gdje su studenti naučili kako raditi u timu te su se koristile digitalne tehnologije: “To je sve ono što mi kao ministarstvo želimo da se koristi i dalje. Čestitam mentorima i profesorima koji su podržali i prepoznali kvalitetne ideje i entuzijazam njihovih studenata.  Svaka od ovih ideja biti će nadahnuće ostalima. Zahvaljujući Bina Istri omogućeno je povezivanje tržišta, poslodavca i obrazovanja.”. - istaknula je državna tajnica Ramljak te naglasila kako je vidljivo da nisu samo javna sveučilišta na tržištu znanja već i stručni i sveučilišni studiji, što znači da se na svim visokim učilištima pridaje velika pozornost izvrsnosti te prenošenju znanja.


Najave