Vlada RH: Usvojen Zaključak Vlade Republike Hrvatske kojim se daje prethodna suglasnost predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja, na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika

 

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Zaključak kojim se daje prethodna suglasnost predstavniku Vlade RH za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja, na Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika.

Podsjetimo, na sjednici održanoj dana 13. prosinca 2018. godine Vlada RH je usvojila i u drugo saborsko čitanje uputila Nacrt konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika.

Na ovaj je zakonski prijedlog amandman uložio Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu Hrvatskog sabora, na način da je u odredbi kojom je uređen sustav poreza po tonaži za jahte predložio brisanje sljedećih riječi: „u hrvatski upisnik brodova“.

Naime, uvođenje poreza po tonaži za jahte upisane samo u hrvatski upisnik brodova moglo bi dovesti do kršenja pravila Europske unije o tržišnom natjecanju, dok bi prihvaćanje saborskog amandmana omogućilo da se i na jahte primjenjuju odredbe Pomorskog zakonika o porezu po tonaži koje se primjenjuju za brodove.

Slijedom svega navedenog, a radi osiguravanja zaštite zajedničkog tržišta Europske unije, Vlada RH prihvaća uloženi amandman Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Hrvatskog sabora.


Pisane vijesti