Državni tajnik Mihotić na trećem ministarskom sastanku Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) o promicanju trgovine i gospodarske suradnje u Ningbou

 

Državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić sudjelovao je na trećem ministarskom sastanku Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) o promicanju trgovine i gospodarske suradnje koji se tijekom proteklog tjedna održao u kineskom gradu Ningbou.

Cilj sastanka produbljenje je suradnje  u trgovini, investicijama, boljem prometnom povezivanju, e-trgovini, kao i u području malog i srednjeg poduzetništva.

Tijekom ministarskog sastanka državni tajnik Mihotić u svom izlaganju istaknuo je jačanje bilateralnih i gospodarskih odnosa između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, kako u području prometa i prometne infrastrukture, tako i u pitanju poticanja trgovine te malog i srednjeg poduzetništva.

Državni tajnik posebno je istaknuo važnost projekta izgradnje Pelješkog mosta kao mogućnost za produbljenje suradnje, trenutno najvećeg pojedinačnog infrastrukturnog zahvata u Republici Hrvatskoj, koji se sufinancira sredstvima Europske unije, a za čiju je izgradnju na javnom natječaju izabrana kineska tvrtka.

Istaknuo je također važnost produbljivanju gospodarskih odnosa u području malog i srednjeg poduzetništva, razvoju visokih tehnologija, proizvodnji električnih automobila te korištenju alternativnih izvora energije. Napomenuo je kako će daljnjem unaprjeđenju međusobnih hrvatsko-kineskih odnosa zasigurno doprinijeti i prošlogodišnje otvaranje predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Šangaju, najznačajnijem kineskom gospodarskom i financijskom središtu.

Na sastanku je utvrđen Akcijski plan 3. ministarskog sastanka Kine i zemalja srednje i istočne Europe koji se sastoji od:

1. Inicijative za suradnju u području E-trgovine Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe;

2. Inicijative za uspostavljanje trgovinske suradnje u uslužnim djelatnostima između Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe;

3. Mehanizma za uspostavu institucionalne suradnje u području trgovine između Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe.

U okviru akcijskog plana predviđeno je otvaranje Centra za srednje i malo poduzetništvo u Republici Hrvatskoj u okviru inicijative „16+1“. 

Tijekom posjeta Kini državni tajnik Mihotić je posjetio upravu Luke Ningbo, gdje je s kineskom stranom razgovarao o mogućnosti poboljšanja suradnje Luke Rijeka i Luke Ningbo.