Ministar Oleg Butković potpisao 700 milijuna kuna vrijedne projekte za Vukovarsko-srijemsku županiju

 

Danas potpisanim Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt nadogradnje i elektrifikacije željezničke pruge Vinkovci-Vukovar i za projekt nabave autobusa za tvrtku Polet d.o.o. osigurana su sredstva za provedbu projekata vrijednih gotovo 700 milijuna kuna.

Projekt rekonstrukcije i elektrifikacije 18,71 km željezničke pruge od Vinkovaca do Vukovara te obnove kolodvora i stajališta uz rješavanje željezničko-cestovnih prijelaza vrijedan je gotovo 680 milijuna kuna. Ugovor su potpisali ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić.

Projekt tvrtke Polet d.o.o. iz Vinkovaca kroz koji će se nabaviti 7 novih autobusa za javni gradski promet na području Grada Vinkovaca vrijedan je gotovo 15 milijuna kuna, a Ugovor potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture, ravnatelj SAFU-a i direktor tvrtke Polet Mijat Kurtušić.

„Izražavam zadovoljstvo što smo danas ovdje potpisali dva vrlo važna ugovora za Grad Vinkovce, ali i Vukovarsko – srijemsku županiju. Ovo je 27. projekt koji potpisujemo iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a do sada potpisani projekti ukupne su vrijednosti oko 9,5 milijardi kuna. Time se resor prometa definitivno ubraja u resor koji je potpisao najviše ugovora koji se financiraju iz sredstava Europske unije. Sve ovo garantira velike investicijske cikluse u željeznice i ceste, a što bi trebalo rezultirati rastom gospodarstva i bruto domaćeg proizvoda. Tu je i izgradnja istočne obilaznice Vinkovaca, projekt pokrenut prošle godine ukupne vrijednosti 130 milijuna kuna, a raspisan je i javni poziv za nadvožnjak Borinci.“– izjavio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Projekt nadogradnje i elektrifikacije željezničke pruge Vinkovci-Vukovar podrazumijeva cjelokupnu rekonstrukciju i obnovu postojeće jednokolosiječne pruge, obnovu željezničkih kolodvora Vukovar/Borovo Naselje i Vukovar te stajališta Nuštar i Bršadin-Lipovača, kao i obavljanje svih potrebnih radova na željezničkim infrastrukturnim podsustavima.

„Veseli me što je upravo ovdje ministar Butković potpisao elektrifikaciju i nadogradnju pruge Vinkovci – Vukovar a isto tako i nabavku 12 autobusa za tvrtku Polet Vinkovci d.o.o. Također mi je jako drago da smo ovdje najavili i otvoreni natječaj za nadvožnjak Borinci koji je već dugi niz godina problem na ovoj velikoj trasi pruge Vinkovci - Zagreb. Ovi projekti u sklopu projekta Slavonija veliki su doprinos onome što Vlada čini i radi, a ja se veselim daljnjem ugovaranju europskih projekata ne samo u sektoru prometa nego i svih ostalih.“ – izjavila je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Cilj projekta nabave 7 novih autobusa za javno gradsko poduzeće Polet d.o.o. rješavanje je ključnog problema zastarjelog i nedostatnog voznog parka, ali i podizanje i unaprjeđenje kvalitete javnog prijevoza za stanovnike Grada Vinkovaca te smanjenje negativnog utjecaja na okoliš primjenom visokih EURO 6 normi motora novih vozila.

Ulaganja od gotovo 700 milijuna kuna kroz ove prometne projekte na istoku Hrvatske utjecat će na modernizaciju prometne mreže, smanjenje vremena putovanja te povećanje sigurnost u prometu. Konačnom realizacijom navedenih projekata osigurat će se pozitivan efekt na veću iskoristivost javnog gradskog i prigradskog prometa, a time i unapređenje svakodnevnog života za više od 35 tisuća stanovnika Vinkovaca, ali i svih onih koji putuju Vukovarsko-srijemskom županijom.