Sastanak u Osječko-baranjskoj županiji o rješavanju problema javnog prijevoza putnika

 

U srijedu, 21. veljače 2018. godine, na poziv župana Osječko-baranjske županije u Osijeku je održan sastanak o rješavanju problema javnog prijevoza putnika na području ove županije.

Bio je to nastavak razgovora započetih nakon odluke prijevozničke tvrtke Panturist, članice Grupe Arriva, o ukidanja dijela putničkih linija te njihovoj ponovnoj uspostavi za samo dva dana, ali nakon intervencije župana Anušića, Ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, te sastanka istih sudionika prošlog tjedna u Zagrebu.

Sastanku su bili nazočni predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture državna tajnica za promet, prof.dr.sc. Nikolina Brnjac, pomoćnik ministra, Mario Madunić i voditelj Službe, Damir Šoštarić, zatim generalni direktor Arriva Hrvatska, Dražen Divjak, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, Ivan Kršić i direktor Sektora za razvoj, Mirko Franović, predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz, Željko Ukić, predstavnica HGK Županijske komore Osijek, Snježana Babić te župan Ivan Anušić sa suradnicima.

U raspravi je upozoreno da su se nepovoljna demografska kretanja na području Osječko-baranjske županije odrazila i na organiziranje i ekonomsku isplativost javnog prijevoza putnika. Ponovljeno je da se problem godinama ignorirao te je kulminirao ukidanjem 72 autobusne linije 5. veljače te njihovom povratku u promet već 7. veljače nakon niza sastanaka te intervencije sa županijske i nacionalne razine. Tada je dogovoreno da će se na novim sastancima svih odgovornih za ovu problematiku pokušati naći barem privremeno rješenje jer se sredinom ove godine očekuje stupanje na snagu novog Zakona o javnom prijevozu putnika.

Župan Anušić je ponovno upozorio na pogoršanje demografske slike u županiji i izrazio nadu da se ista neće dodatno pogoršavati zbog neadekvatne prometne povezanosti u svim oblicima prijevoza.

Državna tajnica za promet prof.dr.sc. Nikolina Brnjac je posebno naglasila da je vođenje sustavne brige o prijevozu putnika na cijelom području Republike Hrvatske, pa tako i na području Osječko – baranjske županije, te osiguravanje odgovarajuće prometne povezanosti dio cjelokupnog paketa demografskih mjera i da sve strukture na državnoj, županijskim i lokalnim razinama moraju voditi računa o dostupnosti javnog prijevoza i o njegovoj kvaliteti.

Pomoćnik ministra Madunić je istaknuo da je nacrtom prijedloga novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu posebna pozornost posvećena problemima prometne povezanosti slabije naseljenih ruralnih područja, a što se namjerava riješiti mikroprijevozom. Također je najavio sveobuhvatnu pomoć Vlade Republike Hrvatske i resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u provedbi Uredbi (EU) br. 1370/2007 i 2016/2338 kojima se namjerava urediti javni prijevoz na području Hrvatske.

Gosp. Divjak je ukazao na dugoročni interes nazočnosti Panturista i cijele Arriva grupe na tom području i sudjelovanja u prijevozu putnika, uvažavajući načelo ekonomičnosti i rentabilnosti njihovog poslovanja. Naglasio je spremnost ove prijevozničke grupacije na traženje kompromisnog i na ekonomskim osnovama održivog rješenja u prijaznom razdoblju do početka primjene uredbe i novog zakona.

Predstavnik HŽ – Putničkog prijevoza gosp. Ukić je izrazio spremnost na suradnju i pomoć jedinicama lokalne samouprave i regionalne uprave, kao i prijevoznicima iz cestovne prometne grane, kroz obostrano koristan i partnerski odnos. Također je iskazao spremnost za revitalizaciju voznih linija vlakova te kolodvora i druge infrastrukture koja je potpuno devastirana na području ove županije.

Zaključno je dogovoreno da će župan Anušić i državna tajnica Brnjac, kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem nastaviti razgovore na temu javnog prijevoza putnika na području Osječko – baranjske županije. Na prijedlog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture oformit  će se Stručna radna skupinu sa zadatkom pomoći jedinicama regionalne uprave i lokalne samouprave oko provedbe europskih uredbi kojima se namjerava urediti sustav javnog putničkog prijevoza.
 
FOTOGALERIJA