Potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te upravitelja željezničke infrastrukture Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske

 

Državna tajnica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac, s članovima uprave društva HŽ infrastruktura d.o.o Nikolom Ljubanom i Markom Z. Žubrinićem, boravila je 23. i 24. siječnja 2018. godine u radnoj posjeti Kraljevini Španjolskoj.

Radni posjet hrvatske delegacije predvođen državnom tajnicom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, potaknut je inicijativom dviju država koje u nadolazećem razdoblju, kroz ovakav oblik suradnje, žele zajedničkim nastupom promovirati daljnji smjer razvoja željezničkog sektora ovih dviju prijateljskih država.

Suradnja dviju država, u prvom redu, rezultirala je sklapanjem Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, društva HŽ infrastruktura d.o.o. (upravitelja željezničke infrastrukture Republike Hrvatske) i ADIF-a (upravitelja infrastrukture željeznica Kraljevine Španjolske), a čime je formalno uspostavljen dijalog kojim se, pored upravljanja željezničkom infrastrukturom , uspostavlja i suradnja s ciljem daljnjeg razvoja Mediteranskog koridora, jednog od devet koridora Osnovne prometne mreže EU, ali i šire.

Uz navedeno, kroz razmjenu iskustava dogovorena je i suradnja na sektorskom planiranju, implementaciji Europskoga sustava za upravljanje željezničkom prometom (ERTMS), razvoju intermodalnog prometa te razvoju logističkih područja i teretnih terminala, zatim na planiranju, projektiranju, izgradnji i održavanju energetskih, signalnih i komunikacijskih željezničkih sustava. Govora je bilo i o suradnji u razvoju putničkih postaja, s ciljem osnaživanja željeznica i njihove vodeće uloge na planu društvenog i gospodarskog razvoja, kao i globalne zaštite okoliša.

Tijekom radnog posjeta, hrvatska se delegacija imala priliku susresti i sa predstavnicima Ministarstva prometa i graditeljstva Kraljevine Španjolske, a prilikom čega se razgovaralo o mogućnostima zajedničkog nastupa u budućem širenju Mediteranskog koridora. Naime, riječ je o, za Hrvatsku, izuzetno važnoj inicijativi kojom se Republika Hrvatska zalaže da se Mediteranski koridor, pored inicijative uključivanja Ploča na spomenuti koridor, proširi i na Ličku prugu, čime bi se omogućila povezanost luka Zadar, Šibenik i Split s Mediteranskim koridorom.

U okviru različitih sastanaka razgovaralo se i o dinamici kojom se odvijaju infrastrukturni radovi na španjolskim željeznicama, izazovima s kojima se susreću upravitelji infrastrukture, ne samo u pogledu provedbe projekata, već i oko organizacije prometa. Razgovaralo se i o suradnji s dionicima željezničkog sektora, pitanjima sektorskog planiranja, a time i dugoročnim sektorskim strategijama dviju država.

Tijekom dvodnevnog boravka u Španjolskoj, hrvatska je delegacija posjetila i Centar za upravljanje i regulaciju željezničkog prometa, a što je bila prilika za upoznavanje s najnovijim dosezima španjolskih kolega u pogledu razvoja sustava za automatsko upravljanje prometom.