Ministar Oleg Butković: "Projekt Pelješkog mosta ide dalje"

 

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković danas je održao konferenciju za novinare povodom javno iznesenih sumnji vezano uz realizaciju Projekta izgradnje Pelješkog mosta, na kojoj je hrvatskoj javnosti poručio da projekt izgradnje Pelješkog mosta ide dalje, da je komunikacija s Europskom komisijom stalna, kakva je bila i u prvoj fazi odobravanja sufinanciranja Projekta, a što je u konačnici rezultiralo i pozitivnom odlukom Europske komisije iz lipnja 2017. godine.

Tom je Odlukom, podsjetio je ministar mora, prometa i infrastrukture, osigurano 85-postotno sufinanciranje ukupnog iznosa realizacije Projekta, a iz čega je jasno kako od strane Europske komisije pred Republiku Hrvatsku nisu postavljeni nikakvi uvjeti za nastavak realizacije izgradnje Pelješkog mosta te da nema nikakvih zapreka da se Projekt realizira prema planu.

Zamoljen da prokomentira izjavu saborskog zastupnika Lovrinović, da je na temelju ozbiljnih informacija iz samog vrha Vlade Republike Hrvatske danas održao izvanrednu press konferenciju, ministar Butković izjavio je da ne može komentirati o kojim informacijama i sa čime raspolaže gospodin Lovrinović. „Mogu vam samo reći ono sa čime sam ja upoznat. U resoru Ministarstva mora, prometa i infrastrukture jest Pelješki most i sa svim sam pojedinostima dobro upoznat.". – rekao je ministar Oleg Butkvić te dodao da je Europska komisija prilikom donošenja odluke o financiranju Pelješkog mosta provjerila sve. "Ona ne bi donijela odluku da postoji nešto što bi eventualno za takvu odluku bilo problematično.“. – poručio je ministar Butković.

"Što se tiče ovih nekih današnjih izjava, ja moram reći da Lovrinović zaista nije dovoljno upućen ili ne zna da je Europska komisija odobrila Hrvatskoj financiranje iznosu od 357 milijuna eura projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom, koji ide u četiri faze.". - rekao je ministar Butković te je podsjetio kako je ovih dana donesena i Odluka o odabiru izvođača radova, a danas su u Hrvatskim cestama otvorene ponude i za natječaj za nadzor radova na Pelješkom mostu.

U osvrtu na današnji istup saborskog zastupnika Lovrinovića, ministar Oleg Butković podsjetio je i na pismo o pojedinostima Projekta te o njegovoj pripremi i provedbi, koje je predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković 18. listopada prošle godine uputio Europskoj komisiji i njenom predsjedniku Junckeru, a kojim je Premijer izrazio pravo Republike Hrvatske da gradi most na svom teritoriju u cilju njegova spajanja i u kojemu je napomenuo da komunikacija s Bosnom i Hercegovinom oko tehničkih karakteristika mosta traje još od 2005. godine, kako bi neškodljiv prolaz bio omogućen i kako bi BiH ostvarila svoje pravo. Premijer Plenković se istovremeno sličnim pismom obratio i bosanskohercegovačkim visokim dužnosnicima, Denisu Zvizdiću i Vjekoslavu Bevandi, a slijedom rečenog, ministar Butković u vezi granica s Bosnom i Hercegovinom, naglasio je kako je to bilateralno pitanje između dviju susjednih i prijateljskih država, koje nema nikakve veze s gradnjom Pelješkoga mosta.

"Preporuka Europske komisije, s čim se Hrvatska i rukovodi svo vrijeme, jest da to rješavamo u prijateljskim i dobrosusjedskim odnosima, što ćemo i dalje činiti.". - poručio je ministar Butković, otklonivši sve spekulacije o daljnjem tijeku realizacije Projekta, ponovivši da je donijeta odluka o financiranju Pelješkog mosta, kao i o odabiru izvođača.

"Čekamo hoće li biti žalbi, ako ne bude žalbi, brzo će se potpisati Ugovor. Danas su u Hrvatskim cestama otvorene ponude za postupak za izbor nadzora za Pelješki most, dakle nema nikakvih zapreka da Hrvatska gradi Pelješki most.". – zaključio je ministar Oleg Butković današnje obraćanje novinarima i hrvatskoj javnosti.