Hrvatska među pet najbrže rastućih zemalja u razvoju ICT-a

 

Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) u Ženevi je, u petak, 15. prosinca 2017. godine dostavila Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture pismo direktora ITU-ova ureda za telekomunikacijski razvoj, a kojim se Republika Hrvatska  izvješćuje o objavi ITU-ovog redovitog godišnjeg Izvješća o mjerenju informacijskog društva za 2017. godinu.

U navedenom je izvješću, Republika Hrvatska navedena kao jedna od pet zemalja koje su najviše napredovale na ljestvici pokazatelja razvoja ICT-a. Hrvatska se tako danas nalazi na 36. mjestu u odnosu na 42. mjesto, na kojem je bila pozicionirana u 2016. godini. Primjerice, nešto iznad Hrvatske na ljestvici su Slovenija i Latvija, dok su ispod Hrvatske Grčka, Litva i Češka Republika, Italija, Mađarska i Poljska.

ICT Development Index ili IDI indeks prati razvoj i napredak informacijskog društva širom svijeta i snažan je alat za mjerenje  napretka zemalja prema globalnom informacijskom društvu.

U godišnjim izvješćima predstavljaju se globalni i regionalni pregledi najnovijih dostignuća vezanih uz informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT), koristeći međunarodno usporedive podatke i usuglašene metodologije.

Cilj je, kroz ova izvješća, pružiti državama članicama objektivnu procjenu učinkovitosti razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije pojedinih zemalja te istaknuti područja koja su napredovala, kao i ona u kojima je potrebno postići dodatna poboljšanja.