Spašen ribolovac u splitskom akvatoriju, veća motorna jahta opožarena u Šibeniku, nema ozlijeđenih

 

U splitskom akvatoriju noćas je uspješno dovršena potražno spasilačka akcija prema nestalom ribolovcu, dok je u šibenskoj gradskoj marini ugašen požar na većoj motornoj jahti, nakon čega je sanirano posljedično onečišćenje mora.

LK SPLIT
Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) noćas su koordinirali potražno – spasilačku akciju prema nestaloj osobi na moru, nakon što su sinoć, 27. listopada u 21.48 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Split zaprimili poziv očevidca koji je dojavio o manjoj brodici čiji voditelj vjerojatno gubi nadzor nad upravljanjem, obzirom na izrazito jake udare bure i nemirno more nedaleko Stobreča u pravcu otoka Brača. Kako je u trenutku dojave najbliže dojavljenoj poziciji bio motorni trajekt „Hrvat“, zapovjedniku je iz MRCC Rijeka naloženo obaviti površinsku potragu prije uključenja službenika nadležne Lučke kapetanije Split u akciju. U međuvremenu, u 22.25 sati u Središnjicu je zaprimljen i poziv člana obitelji koji je dojavio o nestanku B.F. (rođen 1941. godine), hrvatski državljanin, a koji je jučer popodne isplovio iz Stobreča u ribolov na brodici tipa 'Dalmatinka', dužine 6 metara bijele boje, što je odgovaralo opisu brodice za kojom je već trajala potraga na moru.

Službenici splitske Kapetanije u 23.50 sati pronašli su nestalog ribolovca, neozlijeđenog na njegovoj brodici te su ga uzeli u tegalj prema splitskoj gradskoj luci, no nedugo potom, uslijed velikih valova došlo je do naplavljivanja i potonuća brodice, koja je stoga puštena iz teglja, a spašeni ribolovac je iskrcan je u Luci Split, u 00.26 sati, kada je ova akcija uspješno okončana.

LK ŠIBENIK
Jučer popodne, u 17.42 sati službenici MRCC Rijeka posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Šibenik, zaprimili su dojavu o požaru na motornoj jahti u marini Mandalina, u Šibeniku, o čemu su obaviješteni službenici Lučke kapetanije Šibenik, dok su djelatnici ŽC 112 Šibenik već ranije na poziciju angažirali pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, koji su započeli sa gašenjem požara te osiguravanjem morske površine od širenja onečišćenja.

Požar je ugašen u 18.40 sati, nakon čega su službenici LK Šibenik u okviru očevida o uzrocima ove teže pomorske nezgode pregledali opožarenu jahtu i utvrdili da je vatra izbila u predjelu strojarnice odakle se proširila krmenim dijelom motorne jahte „Eternity“, dužine 28,8 metara, hrvatske zastave, dok je boravila na vezu. U  nezgodi nema ozlijeđenih, no nastalo je manje onečišćenje mora koje su pripadnici JVP Šibenik lokalizirali plutajučim branama na poziciji