Vlada: Namjera davanja koncesije za marinu Gruž

Hrvatska Vlada je na današnjoj sjednici donijela Obavijest o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene-luke nautičkog turizma „Marina Gruž“ na području Grada Dubrovnika.

Koncesija se daje na vremensko razdoblje od 30 godina, a u navedeno lučko područje predviđa se ulaganje u visini 12 milijuna EUR-a, istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture BOŽIDAR KALMETA.

Površina lučkog područja (more i kopno) kao pomorskog dobra koje se daje u koncesiju ukupno iznosi 54.427 metara kvadratnih, od čega je bazen A (centralni dio) površine 44.900 metara kvadratnih i bazen B (ljetni vezovi) površine 9.527 metara kvadratnih.

Prema Urbanističkom planu uređenja Gruškog akvatorija, u bazenu A planirano je oko 224 veza za plovila od 8 do 26 metara i u bazenu B oko 17 vezova za plovila do 15 metara.

Stalni dio koncesijske naknade iznosi 2 kune po četvornom metru, a promjenjivi dio 2 posto od ukupnog godišnjeg prihoda luke.

Izgradnja i stavljanje u funkciju planirane luke e nautičkog turizma predstavlja izuzetno značajan investicijski projekt za Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvansku županiju i Republiku Hrvatsku.

Za donošenje ove obavijesti stekli su se uvjeti nakon što je utvrđena granica lučkog područja, definirana namjena prostora kao lučkog područja prema dokumentima prostornog uređenja – Urbanistički plan uređenja Gruškog akvatorija, a nakon čega slijedi raspisivanje javnog prikupljanja ponuda za dodjelu koncesije.



Pisane vijesti