Spašeno šest poljskih nautičara sa nasukane jedrilice u Komiškoj uvali, nema ozlijeđenih

 

Spašeno šest poljskih nautičara sa nasukane jedriliceu komiškoj uvali, nema ozlijeđenih

Jedrilica sa šesteročlanom posadom nasukala se noćas na otoku Visu uslijed ne mogućnosti sidrenja zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), noćas, 25. rujna u 01.09 sati posredstvom obalne radio postaje ORP Splitradio, zaprimili su poziv pogibelji posade jedrilice „Estela“, dužine 11 metara, hrvatske zastave sa šest članova posade, koji su dojavili nasukanje u Komiškoj uvali u neposrednoj blizini luke Komiža, otok Vis.

MRCC Rijeka je odmah po dojavi pokrenula koordiniranu spasilačku akciju u suradnji sa Lučkom kapetanijom Split, a obavijest o nasukanju jedrilice upućena je Pomorskoj policiji Split te vlasniku jedrilice, hrvatskoj charter tvrtki.

U komunikaciji sa posadom nasukane jedrilice ustanovljeno je da se na jedrilici nalazilo šest članova posade, svi državljani Republike Poljske među kojima, srećom, nije bilo ozlijeđenih, niti su dojavili prodor mora u potpalublje, ali zbog izrazito nepovoljnih vremenkih uvjeta na moru i u cilju preveniranja stradavanja posade, Središnjica je posredstvom ORP Splitradio prema svim sudionicima u pomorskom prometu u blizini pozicije nasukanja uputila radijsku obavijest i poziv na uključenje u spasilačku akciju.

Nedugo potom, slijedom upućene radio obavijesti, u MRCC Rijeka odazvao se zapovjednijk hrvatske ribarice „Jež“, koji je ubrzo doplovio na poziciju nasukanja, prekrcao šesteročlanu posadu na ribaricu te ih prevezao u Komižu, kamo su pristali noćas u 02.10 sati, čime je ova akcija uspješno okončana.

Rano jutros je vlasnik plovila, charter tvrtka obavio komercijalno odsukavanje i tegalj jedrilice, dok na poziciji nije uočeno nikakvo onečišćenje mora i morskog okoliša.