Sudjelovanje državnog tajnika Mihotića na neformalnom sastanku ministara EU nadležnih za telekomunikacije i konkurentnost u Tallinnu

 

U Tallinnu u Estoniji održan je 18. srpnja 2017. godine zajednički Neformalni sastanak ministara Europske unije nadležnih za telekomunikacije i konkurentnost, na kojem je sudjelovalo i hrvatsko izaslanstvo koje su predvodili Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Nataša Kulakowski Kramarić, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta. U izaslanstvu su još bili Krešo Antonović, načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte (MMPI) i Lučijana Bilandžić iz Samostalne službe za europske i međunarodne poslove (MINGPO).

Glavna tema zajedničkog dijela sastanka ministara bio je slobodan protok podataka, kao temelj za razvoj podatkovnog gospodarstva (Data Economy) u Europi, dok je odvojeni sastanak ministara EU nadležnih za telekomunikacije bio posvećen uvođenju tehnologija 5G i izazovima koje 5G donosi Europi. Sastankom su zajednički predsjedali estonski domaćini – Urve Palo, ministrica poduzetništva i informacijske tehnologije i Kadri Simson, ministrica gospodarstva i infrastrukture, a u ime Europske komisije aktivno su sudjelovali Andrus Ansip, potpredsjednik EK i Mariya Gabriel, novoimenovana povjerenica EK za digitalno gospodarstvo i društvo.

U prijepodnevnom dijelu zajedničkog sastanka predstavljeni su zaključci s Konferencije o slobodnom protoku podataka, koja je održana prethodnog dana (17. srpnja), a glavni govornici ove konferencije (BBC-jev novinar Mitchell, profesor Pentland s MIT-a, Paul Hofheinz iz Lisabonskog vijeća i predstavnik industrije Nick Burton) dali su osvrt na najvažnija pitanja raspravljena tijekom te konferencije.

Tijekom ministarskog ručka provedena je rasprava o slobodnom protoku podataka i njegovom značenju za razvoj podatkovnog gospodarstva u Europi. Predstavnici država članica EU raspravljali su o mogućim zakonodavnim mjerama u okviru srednjoročne revizije jedinstvenog digitalnog tržišta (DSM), koje bi spriječile ograničenja u slobodnom protoku podataka, te olakšale pristup i ponovnu uporabu podataka, i to ponajprije javnih podataka, iz različitih sektora i organizacija.

U završnom, posebnom dijelu sastanka u sastavu ministara nadležnih za telekomunikacije, raspravljalo se o uvođenju tehnologija 5G u Europi, s naglaskom na dostupnost radiofrekvencijskog spektra, a u raspravi su se predstavnicima država članica EU pridružili dr. Hossein Moiin, glavni tehnički direktor kompanije Nokia, Michal Boni (Poljska), zastupnik u Europskom parlamentu i Mariya Gabriel, povjerenica EK za digitalno gospodarstvo i društvo.

Državni tajnik Mihotić je u raspravi o postojećim najboljim praksama koje će podržati i olakšati uvođenje tehnologija 5G naglasio da, iako je postavljanje 5G mreža u Hrvatskoj trenutačno u vrlo ranoj fazi, Hrvatska je vrlo otvorena za razmjenu iskustava i najbolje prakse u vezi s postavljanjem 5G mreža, i to osobito u ruralnim i udaljenim područjima. "Trenutačno u Hrvatskoj postoji dovoljna količina radiofrekvencijskog spektra za ovu namjenu, te je održano nekoliko sastanaka s operatorima kako bi ih se upoznalo sa svim mogućnostima, kao i s obvezama", nastavio je Mihotić.

U pogledu potrebe veće koordinacije upravljanja spektrom, kako bi se osiguralo da se Europa zajednički pokrene prema tehnologijama 5G, državni tajnik se načelno složio s potrebom koordinacije i nužnosti pravodobnog postavljanja 5G mreža. Međutim, napomenuo je da se trebaju uzeti u obzir nacionalne okolnosti, budući da Hrvatska smatra kako načelo "jedno rješenje odgovara svima" nije primjenjivo na upravljanje radiofrekvencijskim spektrom. Državni tajnik je nadalje naglasio da ponajprije treba provesti standardizaciju kako bi bilo jasno koja se vrsta tehnologije može upotrebljavati u 5G mreži. Nastavio je da se u daljnjem radu treba, u prvom redu, usredotočiti na rješavanje pitanja standardizacije, kako bi se osigurali osnovni temelji za postavljanje 5G mreža.

Na marginama sastanka u sastavu ministara nadležnih za telekomunikacije potpisana je Ministarska izjava (deklaracija) o 5G. Ova neobvezujuća izjava, koju su potpisali nazočni predstavnici svih 28 država članica EU i Norveške, predstavlja zajedničku osnovicu za buduću 5G standardizaciju te potvrđuje spremnost država članica EU da osiguraju Europi vodeće mjesto na tržištu 5G usluga i tehnologija. Povezivost temeljena na tehnologijama 5G čini okosnicu jedinstvenog digitalnog tržišta EU, što uključuje industrije budućnosti te suvremene javne usluge i inovativne aplikacije, kao što su povezana vozila, pametni gradovi i domovi i digitalne zdravstvene usluge.

Potpisana Ministarska izjava o 5G – Making 5G a success for Europe