Tijekom noći i dana duž obale poduzet cijeli niz spasilačkih akcija prema osobama i plovilima

 

Službenici lučkih kapetanija intervernirali su u više nesreća na moru koje su se u najvećem broju slučajeva događale zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru, tijekom protekle noći i današenjg dana.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o većem broju koordiniranih potražno – spasilačkih akcija dužobalno, na području nadzora sigurnosti plovidbe nekoliko lučkih kapetanija.

LK ZADAR
Službenici Lučke kapetanije Zadar noćas i tijekom današnjeg dana, 29. lipnja poduzeli su nekolko spasilačkih akcija prema osobama i plovilima u pogibelji.

Prva spasilačka akcija pokrenuta je noćas u 00.33 sata slijedom zaprimljenog poziva pogibelji sa nasukan jedrilice, mađarske zastave sa dva člana posade (supružnici), mađarski državljani čija se jedrilica pod jakim udarima južnoga vjetra nasukala na na rt Zaglav, otok Ugljan. Prilikom nasukanja muški član posade P.A. (rođen 1942. godine) pretrpio je težu tjelesnu ozljedu u vidu gubitka prsta na ruci, dok je ženska ćlanica posade A.M. (rođena 1953. godine) neozlijeđena, no u trenutku spašavanja bila je u stanju težeg šoka. Odmah po pronalasku oboje mađarskih supružnika prekrcani su na spasilačku brodicu zadarske Kapetanije te prevezeni u sukošansku marinu Dalmacija, kamo su pristali u 04.10 sati, kada su ih preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar u daljnje postupanje prema Općoj bolnici Zadar. Prilikom evakuacije dvoje mađarskih supružnika djelatnici zadarske Kapetanije ustanovili su da je nasukana jedrilica znatno oštećena u predjelu trupa te prima more u potpalublje, no osiguravanje od potonuća i priprema za odsukavanje i tegalj tijekom današnjeg dana nije moguće poduzeti zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru. Na poziciji nasukanja nije uočeno zagađenje mora i morskog okoliša.

Tijekom jutra i ranijeg prijepodneva na zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe zabilježeno je više dojava o manjim ili većim nezgodama zbog nevremena na moru, a slijedeća zahtjevnija spasilačka akcija pokrenuta je u 14.00 sati kada je MRCC Rijeka u koordinaciji sa LK Zadar pokrenula spasilačku akciju prema motornoj jahti „Athi“, austrijske zastave čiji je putnik M.J.M. (rođen 1969. godine), austrijski državljanin pretrpio teže tjelesne ozljede usljed pada sa palube u more ispred mjesta Sv. Filip i Jakov, pri čemu je slomio nogu. Za ozlijeđenog Austrijanca organiziran je na mjesnoj filipjanskoj plaži prihvat od strane djelatnika Hitne medicinske pomoći Zadar, a službenici Lučke ispostave Biograd na moru obavljaju očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.

LK RIJEKA
Posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Rijeka službenici MRCC Rijeka zaprimili su poziv pogibelji od posade jedrilice „Pleasure“, u vlasništvu hrvatske charter tvrtke sa sedam članova posade, svi njemački državljani, koja se rano jutros, oko 02.00 sati nasukala u uvali Čavlena, otok Krk, kamo se nasukala zbog nemogućnosti upravljanja plovilom pod jakim udarima vjetra. Nitko od članova posade nije ozlijeđen, a na poziciji nasukanja nije primijećeno onečišćenje mora. Tvrtka za pružanje usluga komercijalnog spašavanja osoba i plovila na moru jutros nakon razdanjivanja i smirivanja nevremena obavila je odsukavanje jedrilice, koja nije pretrpjela oštećenja te je sedmeročlana posada samostalno nastavila daljnu plovidbu.

Uslijed izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta u MRCC Rijeka dojavljeno je o potonuću brodice „Elisabet“, hrvatske zastave, 10 metara dužine, hrvatske zastave tijekom boravka na vezu u luci Crikvenica.  U trenutku potonuća, oko 02.00 sata ujutro, brodica je bila napuštena, a prema izjavi vlasnika u spremnicima se nalazilo 2 do 2,5  tone dizel pogonskog goriva te je nedugo po potonouću uočeno onečišćenje mora istjecanjem goriva. O nezgodi je obaviještena Lučka kapetanija Rijeka čiji službenici su u koordinaciji sa MRCC Rijeka pokrenuli akciju uklanjanja iznenandnog onečišćenje mora angažiranjem tvrtke specijalizirane za saniranje posljedica onečišćenja, koje je do svitanja u potpunosti uklonjeno, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima na moru.

LK PULA
Danas u 09.18 sati MRCC Rijeka proslijedila je nadležnoj Lučkoj kapetaniji Pula poziv pogibelji četveročlane posade jedrilice koji su dojavili opasnost od nasukanja na poziciji ispred mjesnoga kampa u Vrsaru. Prema dojavi skippera, uslijed pokušaja upravljanja jedrilicom po izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima kobilica jedrilice zapela je o tzv. psihološku branu te su pokušali izvlačenje sidrom, no isto je nakon obaranja puklo i dalje su ih valovi nekontroliralno nosili prema obali. Obzirom da članovi posade nisu bili životno ugroženi, a pozicija jedrilice bila je nepovoljn za upućivanje spasilačke brodice, u pomoć je angažirano plovilo tvrtke za pružanje usluga komercijalnog spašavanja osoba i plovila na moru, koje ih je nedugo potom uzelo u tegalj vrsarsku luku, kamo su pristali u 12.57 sati, čime je ova akcija uspješno okončana.

U 12.30 sati u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava od pripadnika Javne vatrogasne postrojbe JVP Pula o dvije osobe koje su se utapale u Gortanovoj uvali, u Puli i koje su plažni spasioci izvukli iz mora na plažu, gdje su im djelatnici HMP Pula pružili prvu pomoć. Službenici LK Pula na poziciju nesreće izišli su u 12.40 sati te su u MRCC Rijeka dojavili nalaze očevida o uzrocima nesreće, odnosno, opasnost od utapanja prijetila je dvojici državljana Srbije, I.Ž. (rođen 1977. godine) i njegovom sinu, N.Ž. (rođen 2005. godine). Nakon pružanja prve pomoći u neposrednoj blizini pozicije nesreće, otac i sin prevezeni su u daljnje medicinsko postupanje u OB Pula.

Posljednja spasilačla akcija poduzeta je danas u 15.00 sati slijedom zaprimljenog poziva pogibelji od strane očevidca prema MRCC Rijeka, koji je dojavio opasnost od utapanja za osobu koja zbog velikih valova ne uspijeva izaći iz mora, ispred Umaga, slijedom čega su službenici Lučke ispostave Umag isplovili prema dojavljenoj poziciji te u 15.15 sati neozlijeđenog plivača izvukli na palubu spasilačke brodice i prevezli na obalu, gdje mu je pružena prva pomoć zbog iscprljenosti. Očevidom je utvrđeno da je spašen S.P. (rođen 1973. godine), slovenski državljanin. Spašeni plivač je, na vlastiti zahtjev potom prevezen vozilom HMP Pula u slovensku Opću bolnicu u Izoli.