Održan prvi trening obuke djelatnike lučkih kapetanija za obavljanje akcija traganja i spašavanja na moru

 

Prvi trening SAR obuke za djelatnike lučkih kapetanija održan je 26. i 27. lipnja u Rijeci.

Dvodnevni trening za sudionike akcija traganja i spašavanja na spasilačkim plovilima proveden je u okviru Programa obuke i osposobljavanja.

Na početku teoretskog dijela nastave koji se organizirao na Pomorskom fakultetu u Rijeci, polaznike Programa pozdravio je kap. Siniša Orlić, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture, ispred nadležne Uprave sigurnosti plovidbe.

U teoretskom dijelu Programa sudionici su stekli znanja u dijelu korištenja komunikacijskih i drugih sredstava u TiS (SAR) akcijama, poznavanju i korištenju sredstava za spašavanje u funkciji traganja i spašavanja čovjeka u moru, tehničko - tehnoloških obilježja plovila za spašavanje te načina upotrebe namjenskih plovila i propisanih postupaka pri ukrcaju ljudi u spasilačka plovila.

Praktični dio obuke održan je na spasilačkom brodu „Vid“ iz sastava Lučke kapetanije Rijeka na poziciji ispred omišaljskog terminala, gdje su odrađene vježbe oblačenja termozaštitnih odijela, aktivacije splavi za spašavanje, izvlačenje unesrećenih osoba iz mora, kao i obuka o osnovama manevriranja plovilom tijekom TiS (SAR) akcija te praktična vježba provedbe akcije spašavanja čovjeka u moru i provedba akcije spašavanja čovjeka u moru korištenjem spasilačke brodice.